Festival Colours of Ostrava

Ostrava ligt in het oosten van Tsjechië en is na Praag en Brno de derde stad van het land. Waar het vroeger alleen als industriestad fungeerde, schieten hippe clubs, avontuurlijke activiteiten en events tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Zo vindt in juli het festival Colours of Ostrava plaats. Vijf tips voor een originele en onvergetelijke stedentrip.

1. Festivals en events
Ben je in Ostrava, dan is de kans groot dat je op een festival of ander event belandt. Van klassieke concerten en internationale muziek tot aan het bekendste muziekfestival van Tsjechië: van 17 tot 20 juli vindt Colours of Ostrava plaats. Internationale artiesten en bands treden elk jaar in de wijk Dolní Vítkovice op, waar je wordt omringd door de overblijfselen van de vroegere mijnindustrie. Dit jaar zijn er onder meer optredens van bekende artiesten en bands als Bastille, John Newman en Emilíana Torrini.

2. Moderne industrie
Hoewel de stad snel aan het moderniseren is, vind je in het straatbeeld nog steeds restanten vanuit de industriële geschiedenis. Zo is de wijk Dolní Vítkovice het boegbeeld van de mijnindustrie met onder andere een kolenmijn en ijzerfabriek van 150 hectare groot. Het gigantische complex is de eerste Tsjechië bezienswaardigheid die op de Europese Culturele Erfgoedlijst werd gezet. De overblijfselen zorgen voor een ongekend panorama, die je meteen een goed beeld geven van de vroegere mijn- en ijzerindustrie.

3. Europese Sportstad 2014
Wie zijn stedentrip graag actief wil doorbrengen, is in Ostrava ook aan het goede adres. De stad is in juni uitgeroepen tot Europese Sportstad van 2014. Je kunt quad rijden door de omringende natuur, de fiets pakken om te stad te verkennen of een Segway huren die je langs alle bezienswaardigheden brengt. Avonturiers kunnen hun hart ophalen bij het paragliden en parachutespringen: een beter uitzicht over de stad krijg je niet!

4. Gay en friendly
Wekelijks treffen vele homo’s elkaar in Ostrava. De gay clubs staan vol dansliefhebbers, maar ook ‘gewone’ uitgaansgelegenheden verwelkomen jong en oud, ongeacht welke partnervoorkeur je ook hebt. Bars, restaurants, bioscopen, theaters, kunstgalerieën, winkels en hotels zijn dan ook erg populair onder deze groep, juist dankzij hun ruimdenkendheid.

5. 24/7 uitgaan
In Tsjechië zelf staat Stodolní al lange tijd bekend als de ‘straat die nooit slaapt‘. Uit het hele land en daarbuiten komen jongeren naar deze plek toe om in de ruim 60 uitgaansgelegenheden te ontdekken wat echt feesten is. Of je nu houdt van jazz, rock of dancemuziek, er is voor ieder wat wils. Ook kun je er terecht voor een flinke dosis karaokecafés, casino’s, bowlingbanen en biljarttafels. Op straat vind je vele eetstalletjes waar je, op weg terug naar je accommodatie, nog snel even een hamburger of broodje kebab kunt eten.Plaats een reactie