Films kijken in het vliegtuig

Tien jaar geleden was een persoonlijk entertainmentsysteem aan boord van een vliegtuig nog vrijwel geheel voorbehouden aan business en first class passagiers. Ongeveer tien tot twaalf jaar geleden begonnen de eerste luchtvaartmaatschappijen deze service ook aan te bieden in de economy klasse. Inmiddels zijn de schermpjes bijna niet meer weg te denken op intercontinentale vluchten van gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Lufthansa, Singapore Airlines en Emirates. Wat je wel ziet is er redelijk veel verschil is in de kwaliteit van de persoonlijke entertainmentsystemen.

Zelf zijn we erg gecharmeerd van I.C.E., het inflight entertainmentsysteem van Emirates. Het is voor ons zelfs een argument om voor Emirates te kiezen als we naar Dubai vliegen. De schermpjes zijn groot en vanuit alle hoeken goed zichtbaar. Het aanbod van films, series en spelletjes is enorm. Ook de manier waarop je de vlucht kunt volgen is bijzonder. Behalve de normale flight tracking kun je de vlucht ook via 2 of 3 camera’s volgen. De schermen hebben een afmeting van 12,1 inch in de economyclass. Een afmeting die die van een iPad ruimschoots overtreft. In vergelijking tot I.C.E. verbleekt het systeem dat KLM aanbiedt op haar vluchten.

Bij ArkeFly is het in de Boeing 767 ook geen feestje als het gaat om films kijken. Vrij kleine schermen met een nog kleiner aanbod aan films. Als je geen premium comfort of star class geboekt hebt moet je ook betalen voor het entertainment (7,50 euro per enkele reis p.p.). We hebben met de 787 Dreamliner nog niet meegevlogen, maar het is te hopen dat ze daar ook wat betreft het persoonlijk entertainment een flinke upgrade gemaakt hebben.

Bij veelvliegers weegt het aanbod van films en entertainment steeds zwaarder bij de keuze voor een luchtvaartmaatschappij. In ieder geval wel op lange vluchten. Een vlucht vanaf Amsterdam naar Singapore duurt bijvoorbeeld 4 uur slapen, 1 uur eten, 3 films en een paar afleveringen van ‘Two And A Half Men’.

 Plaats een reactie