Fotoverbod in Zweden

In Zweden gelden er vanaf 1 juli strenge regels omtrent fotografie. Als er personen op jouw foto terecht komen, dan moet je van ieder persoon op de foto toestemming hebben om de foto te maken. Hetzelfde geldt voor filmpjes. Deze strenge wet is er gekomen om mensen te beschermen tegen het ongevraagd op social media sites zoals Facebook en Twitter geplaatst worden. Hetzelfde geldt voor filmpjes op YouTube.

Feitelijk komt dit er op neer dat iedere vakantiefoto die je in Zweden wilt maken van je gezin, je officieel eerst toestemming moet hebben van de betreffende gezinsleden. Staan er toevallig ook andere mensen op de foto, dan moet je officieel daar eerst toestemming van hebben voordat je jouw vakantiekiekje maakt. Fotograferen op plekken waar veel mensen zijn wordt dus eigenlijk geen doen. Een foto maken op een festival, in een drukke winkelstraat in Stockholm of bij populaire bezienswaardigheden kun je eigenlijk wel vergeten als je de wet in Zweden niet wilt overtreden.

Ik begrijp dat de overheid de mensen wil beschermen tegen het terecht komen op internet in situaties of op plekken die niet gewenst zijn. Je durft als individu al bijna niet meer dronken te worden, want voor je het weet knalt een van je ‘vrienden’ jouw dronken kop op Facebook waarbij je getagd wordt, zodat je werkgever en/of je klanten kunnen zien dat je dat weekend lekker hebt zitten zuipen op een feestje.

Op het overtreden van de wet staat een boete of een maximale celstraf van maar liefst twee jaar. Er gelden uitzonderingen voor journalisten en persfotografen. Volgens de Zweedse journalisten zijn de regels hieromtrent erg onduidelijk, wat het lastig maakt voor de journalisten en fotografen om hun werk nog te kunnen doen in Zweden.

De vraag is of de nieuwe wetten niet een beetje te ver gaan. Het is begrijpelijk dat men mensen wil beschermen tegen ongewenste publicaties op internet. Zou het niet handiger zijn om daar regelomgeving voor te maken in plaats van deze bij een politiestaat behorende maatregelen te nemen? Ik stel een reisje naar Malmö of Stockholm nog even uit, want zolang daar mensen rondlopen kan ik niet fotograferen.1 gedachte over “Fotoverbod in Zweden”

Plaats een reactie