Ga op tijd naar Brussels Airport

Na de aanslagen van 22 maart jongstleden is Brussels Airport inmiddels weer gedeeltelijk operationeel. Er zijn nog steeds vluchten die vanaf een andere luchthaven vertrekken of aankomen, maar een deel van de vluchten gaan weer gewoon via het internationale vliegveld van Brussel. Reizigers wordt wel het advies gegeven om minstens drie uur voor vertrek op de luchthaven te zijn vanwege de extra veiligheidscontroles die nu gehouden worden. Dat deze ruime tijdsindicatie geen onzin is merkte ik zelf vanochtend op het vliegveld.

Om de vlucht van 9 uur naar Punta Cana te halen vertrokken we al om 4 uur vanuit Roosendaal richting Brussel. Roosendaal ligt een uurtje rijden van de Belgische hoofdstad af, dus de verwachte aankomsttijd zou 05:00 uur zijn. Liever een uurtje vroeger dan tijd te kort in dit geval, zeker na berichten in de media over files bij het vliegveld nadat deze weer openging. Toen ik om kwart voor vier nog even checkte bleek onze vertrektijd ineens ook met een uur vervroegd te zijn naar 08:00 uur. Op deze manier zouden we mooi de buffer van drie uur nog halen.

Zo gaat het in de praktijk

Eenmaal aangekomen bij de luchthaven moet je eerst met de auto door een controle heen. We zien er Nederlands genoeg uit om zonder verdere controle door te mogen rijden. Vervolgens heb ik de auto geparkeerd in de parkeergarage. Van daaruit moet je via een provisorisch aangelegde wandelroute, die deels door een parkeergarage gaat, naar een volgende veiligheidscontrole. Dit is complete controle van koffers, handbagage en personen. Een zelfde controle als normaal richting de gates, maar dan inclusief de ruimbagage.

Vervolgens loop je door naar een centrale hal waar eerst wat servicebalies te vinden zijn en daarna kom je in een ruimte is met 3 rijen voor de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Voor JetAir moest je in rij 1 gaan staan. Deze rijen vormen een buffer richting de tijdelijke incheckbalies. In groepjes van ongeveer tien personen tegelijk mocht je door naar de incheckbalies, waar je vervolgens in kunt checken en de ruimbagage inlevert.

Eenmaal ingecheckt moet je terug via de centrale hal naar een controle van de boardingpasses. Dit verliep in ons geval heel soepel. Hierna moet je trappen op naar boven om naar de eigenlijke vertrekhal te gaan. Hier vindt nogmaals de veiligheidscontrole plaats van handbagage en passagiers. Dan is het nog even door de paspoortcontrole voordat je richting de gates kunt lopen.

In totaal waren wij ongeveer een uur en twintig minuten kwijt voordat we aan de koffie zaten. Ik heb het gevoel dat wij nog redelijk snel door alle controles waren. Zeker op drukkere momenten moet je er rekening mee houden dat het minder soepel kan verlopen. Ik zou iedereen willen adviseren om de geadviseerde tijd van 3 uur voor vertrek zeker aan te houden als je vanaf Brussel International Airport vliegt.Plaats een reactie