Gans Tol

Vanaf 2016 zullen niet Duitse automobilisten nog eens extra in hun buidel mogen trekken wanneer zij Duitsland aandoen. Vanaf deze dag zal daar namelijk tol geheven worden op de Duitse wegen. Wanneer ik Duitse wegen bedoel, bedoel ik ook echt alle Duitse wegen. Niet alleen de snelwegen zullen onderhevig worden aan tol, ook de provinciale en lokale wegen. Dit is een reactie op allerlei omringende landen van Duitsland die inmiddels tol heffen.

Wat houdt het in
Zo als het er nu naar uitziet zul je dus vanaf 2016 moeten betalen wanneer je gebruik wilt maken  van het Duitse wegennetwerk. Er zullen zowel jaarvignetten als vignetten voor een kortere periode verkrijgbaar zijn. Ik richt me nu vooral even op de mensen met een gewone auto. Dieseltrucks zullen bijvoorbeeld 100 euro kwijt zijn voor een jaarvignet, terwijl personenwagens 24 euro moeten gaan betalen. Een vignet voor 10 dagen zal 10 euro kosten en een vignet van een maand 20 euro. Veel mensen die regelmatig Duitsland aandoen zullen dus al snel voor een jaarvignet kiezen.

Ook een voordeel
Het klinkt gek, maar er is in ieder geval één groep mensen gebaat bij deze Duitse maatregel. Dat zijn de pomphouders in het oosten van Nederland. Zij hebben de laatste tijd erg te lijden onder de hoge accijnzen die de Nederlandse regering op de brandstofprijzen int. Veel mensen kiezen ervoor om in Duitsland te tanken waardoor deze pomphouders moeite hebben om het hoofd boven water te houden. 2016 is natuurlijk ver, maar voor veel mensen zal vanaf deze periode tanken in Duitsland ook niet meer lonen.

Duidelijk mag zijn dat met de invoering van deze wegentol een hoop zaken zullen veranderen. Eén van de grootste gevolgen gaat misschien wel de toename van het verkeer zijn in het oostelijk deel van Nederland. Naast het vele vrachtverkeer dat al sinds enige jaren Duitsland mijdt, zullen nu ook personenwagens niet meer van Noord naar Zuid Nederland een stukje door Duitsland rijden.Plaats een reactie