Hargnies, het slagersdorp

In het Franse deel van de Ardennen ligt het dorpje Hargnies. Het is op het eerste gezicht een dorpje zoals je er veel vindt in de Ardennen. Hetgene wat het dorp bijzonder maakt is dat er in het dorp vier slagerijen te vinden zijn. Dit op zich niet zo bijzonder maar wel als je beseft dat er slechts vijfhonderd mensen in het dorp wonen. Een vijfde slagerij is recentelijk gesloten toen de slager met pensioen ging.

Het dorp staat in de wijde omgeving en daarbuiten bekend om zijn heerlijke vleeswaren, terrines en andere vleesspecialiteiten. Met name in het wildseizoen zijn hier vele bijzonderdere vleeswaren te verkrijgen. In het dorp zit ook een restaurant Le Table du Pays dat zich bijna alleen maar richt op de verschillende vleesspecialiteiten in het dorp. Enkele specialiteiten van het restaurant zijn een vleesplankje met de verschillende huisgemaakte hammen, worsten en pate’s. Als hoofdgerecht serveren ze hier onder andere zelfgemaakte worst en een stoof van Rode Ardenner kalkoen.

Deze kalkoen komt van oorsprong alleen in deze grensregio van België en Frankrijk voor. Het vlees van deze kalkoenen heeft een karakteristieke rode kleur. Ook de smaak is niet te vergelijken met de smaak van een gewone kalkoen. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele fokkerijen te vinden die deze speciale kalkoensoort kweken. Doordat er tegenwoordig een grotere vraag is naar lokaal eten zal de vraag naar de Ardenner kalkoen in de Ardennen logischer wijs gaan toenemen.

Hargnies ligt langs enkele van de nieuwe grensoverschrijdende routes die zijn aangelegd door de Europese unie. Onder de naam Ardennen All Access zijn er een tiental routes door dit prachtige grensgebied aangelegd. Alle routes hebben een ander thema. De verschillende routes kunnen in zijn geheel maar ook in delen gevolgd worden. Het is zelfs mogelijk om een combinatie te maken tussen de verschillende routes.Plaats een reactie