Heerlijk Baskenland

Nu de zomer in Nederland toch echt teneinde gekomen lijkt te zijn, kijken veel mensen naar mogelijkheden om in het buitenland nog van wat zomers weer te genieten. Bestemmingen zoals Griekenland, Turkije, Spanje, Malta of Cyprus komen dan al snel in het vizier. In dat soort landen is de maand september vaak nog aangenaam warm en overwegend zonnig. Tropische temperaturen zijn vaak ook nog haalbaar. In Spanje zijn het vooral de bekende costa’s, de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca) en de Canarische Eilanden die het goed doen in september. Sterker nog, er is grote kans dat je amper een reis kunt vinden naar Ibiza of Tenerife voor deze maand. Graag zouden wij een heerlijk alternatief voor willen stellen: Baskenland. Deze regio die deels in Noord-Spanje en deels in Zuidwest-Frankrijk ligt is wat minder warm, maar zeker nog zeer aangenaam in september. De weersverwachting voor volgende week is overwegend zonnig bij maximumtemperaturen van gemiddeld zo’n 23 tot 27 graden Celsius. Prima weer, toch? Want wees nou eens eerlijk: waarschijnlijk zit je niet te wachten op tropische hitte.

Baskenland is een groene heuvelachtige regio met ruige kusten en mooie baaien met fraaie zandstranden. Het binnenland telt veel bossen en soms een enkel schilderachtig dorpje. Daarnaast is Baskenland vooral op culinair gebied een verademing. Hier vind je volop restaurants met verse vis en schaaldieren. De visvangst is al eeuwenlang een traditie in zowel Frans als Spaans Baskenland. Dankzij de uitgebreide culinaire kennis weet men de vis in Baskenland om te toveren tot heerlijke gerechten. Wie van lekker eten houdt die zou alleen al daarom Baskenland moeten bezoeken.

De populairste stad van Baskenland is San Sebastian. Deze mondaine badplaats heeft heerlijke stranden en een sfeervolle oude binnenstad. Onze eigen favoriet is de wat westelijke gelegen stad Bilbao. Deze stad is wat rouwer, iets minder verfijnd maar daardoor wel erg authentiek. Het absolute hoogtepunt van Bilbao is het fraai vormgegeven Guggenheim Museum. Er is echter veel meer te zien en te doen in Bilbao, zoals de oude binnenstad en de overdekte markt.Plaats een reactie