Het is rustig in Frankrijk deze zomer

Dat de coronacrisis ons reisgedrag aangepast heeft deze zomer, was al duidelijk. Maar hoe rustig het in Frankrijk is in juli 2020, is extreem. Frankrijk behoort tot de veiligere landen binnen Europa als het aankomt op de kans om een COVID-19-besmetting op te lopen. Bijkomend voordeel voor ons Nederlanders is dat wij met de auto kunnen reizen. Zodra het nodig zou moeten zijn, kunnen we onze biezen pakken en linea recta huiswaarts keren. Vandaar dat de statistieken laten zien dat Frankrijk na Nederland en België tot de landen behoort waar Nederlanders deze zomer naartoe (willen) gaan voor hun vakantie. Zo ook mijn nicht Karin, die afgelopen zaterdag de Franse tolwegen afreed richting het zuiden. De eindbestemming is de in de zomer altijd overdrukke Côte d’Azur. Zon, zee en strand zijn de redenen om naar dit stukje van de Méditerranée te reizen. Het klimaat van de Côte d’Azur behoort tot de meest aangename klimaten van Europa. Niet voor niets dat men hier normaliter massaal naartoe reist in de zomer.

Al tijdens de rit over de ‘Autoroute du soleil‘ berichtte Karin mij dat het extreem rustig was op deze anders zo drukke route. Van een zogenaamde Zwarte Zaterdag was geen sprake dit jaar. Geen honderden kilometers file, maar gewoon doorgassen. Een aparte ervaring, die Karin graag via allesovervakanties.nl wilde delen.

Hieronder lees je haar verhaal van hoe Frankrijk ten tijde van de coronacrisis is om te bezoeken.

Route du soleil is zonnig, maar stil

Als we richting het zuiden trekken op een zwarte zaterdag waarin normaliter massa Nederlanders bij de tolpoortjes staan en kilometers file is er nu één ding aan de orde. Stilte op een Autoroute met op de laatste 1200 gereden kilometers welgeteld dertien caravans te hebben gezien. Aan de Luxemburgse pomp is het ondanks de extreem lage benzine prijs ook niet druk.

In de hitte van Lyon zijn de straten hartje centrum vol. Binnen mondkapjes, winkels en in restaurants eenmaal zittend aan tafel mogen de mondkapjes af. De Fransen hebben lak aan corona, aldus mijn bevinding omdat de geldende 1 meter regel daar slechts millimeters is. Niemand houdt rekening met afstand.  Alleen wij Nederlanders, zo lijkt het zo voelt het. Ook in de winkels, een store Lafayette, gaat winst in de verkoop van Gucci voor het toelaten van maximum klanten. Ondanks de weinig toeristen is het in die winkels tjokkie vol.

Côte d’Azur

We rijden de Cote dazur in, eerste punt is Nice. Stilte op de wegen, niet echt. Drukke kruispunten met op hol geslagen racende Fransen op rotondes blijft altijd. Ik vraag me af of er hier überhaupt een APK norm geldt voor auto’s, dat ter zijde. In de stad Nice sjeest iedereen hard. Aan het strand ligt het niet boven op elkaar, maar is er zichtbaar wat afstand. Toch…. weinig toeristen.

Aangeslagen

Als we de plek van de aanslag bezoeken van slechts een paar jaar geleden, is daar ook stilte. Niet door de Corona, maar omdat de impact van verlies en onmacht nog voelbaar is. Een getroffen stad door een aanslag. Als we daar zijn voel ik dat mensen nog steeds aangeslagen zijn met wat er heeft plaats gevonden. Het trauma zit nog in het Nice hart van de bewoners hier.

Ook getroffen door de Corona ….? Ik zie toch wel enkele strandtenten dicht en op slot die vorig jaar echt nog bruisend waren aan de boulevard. Mondkapjes, met name binnen, maar buiten slechts de ‘ouderen onder ons’ De volledige lockdown hier is uiteraard voor velen een keiharde mokerslag geweest. Sluiten van winkels, zaken, het leven ……

Op Place Massena staat een wagen, je kunt je hier laten testen voor Corona. Er staat een gigantische grote rij. Ik loop er met een boog omheen, want wat als…….

Contrasten

Contrasten…..spelende kinderen op Promenade du Paillon, springend en dansend hun geluks kind momentje in de fonteinen naast de lange rij met van de warmte en angst zwetende mensen voor hopelijk een negatieve test op Corona.

We worden wel overal heel vriendelijk ontvangen, ik denk dat ze blij zijn met die beetje toeristen.
Bijzonder, er zijn hier wel veel Belgen.

Wat opvalt, is dat airport Nice wel heel rustig is. Bijna geen vliegverkeer zichtbaar, slechts enkele vliegtuigen in de lucht maar als je een echte spotter bent valt er hier op dit moment op dat gebied niet veel te beleven.

Tour de France

Eind augustus staat op de planning dat Tour de France hier z’n intrede doet. Bomen zijn versierd met de kleuren behaalde truien. Hoe gaan ze dat handhaven, bedenk ik me dan. Vooralsnog is deze niet afgelast.Plaats een reactie