Het paradijselijke Sardinië

De liefhebber van exotische stranden is wellicht gewend om naar verre bestemmingen te reizen. Hier vind je meestal de plekken waar je kunt genieten van azuurblauw zeewater, zon en wit zand. Toch hoef je soms niet eens zo ver om dit soort prachtige plekjes te vinden. Zelfs Europa heeft plekken die je sterk doen denken aan bijvoorbeeld het Caraïbisch gebied.

Hotspot voor de jetset

Neem bijvoorbeeld het Italiaanse eiland Sardinië. De Italianen weten precies welke schoonheid dit eiland heeft. Gek genoeg is deze bestemming bij veel Europeanen nog redelijk onbekend terrein. De jetset heeft het eiland wel al gevonden en dat is natuurlijk niet voor niets. De schoonheid die Sardinië te bieden heeft is een perfecte reden om hier een groot deel van het jaar ultiem te genieten. Costa Smeralda is een van de beroemdste jetsetgebieden van Italië en het sfeervolle stadje Porto Cervo is hier het kloppend hart van. Deze kust ligt aan de noordkant van Sardinië en als je het eiland bezoekt, is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Talloze prachtige plekjes

Maar Sardinië heeft nog veel meer mooie plekjes. Het charmante eiland barst van de cultuur en schitterende baaien en stranden. Bezoek bijvoorbeeld eens de havenstad Palau en maak van hieruit een boottocht naar de La Maddalena Archipel. Het helderblauwe water van de Middellandse Zee zal je verrassen. Ook aan de noordkant van het eiland liggen schitterende stranden, met als hoogtepunt aan de noordwest kant natuurlijk Stintino. Het beroemde strand La Pelosa, het uitzicht op het eiland Asinara en de oude toren is hier fantastisch. Het eiland Asinara staat bekend om zijn witte ezels en het is ook een natuur- en zeereservaat.

Steden, dorpen en achterland

Op 35 kilometer van Stintino ligt de Sassari en als je wat verder naar beneden rijdt, kom je in het sfeervolle en historische Alghero. In het zuiden ligt de bruisende hoofdstad Cagliari en in deze regio zie je op verschillende plekken de flamingo’s in het water staan. Eigenlijk is een rondje Sardinië het leukst, maar dan heb je wel wat langer de tijd nodig omdat er zoveel valt te ontdekken.

Adembenemende uitzichten

Overal langs de kust vindt je idyllische plekjes en soms nog hele verlaten strandjes. De prachtige uitzichten op de baaien benemen je regelmatig de adem. Daarnaast kom je overal pittoreske dorpjes tegen met die typisch Italiaanse sfeer. En natuurlijk de talloze restaurantjes waar je van de overheerlijke Italiaanse keuken kunt smullen. Ook het achterland is bijzonder, je kunt dit met de ouderwetse ‘Trenino Verde’ ontdekken.

De beste tijd om te reizen

Wanneer je het beste Sardinië kunt bezoeken hangt een beetje af van het doel van de reis. Wil je van de zee en het strand genieten? Dan zijn de maanden van mei tot en met september wel het beste. Maar ook de winters zijn mild. Terwijl we hier nog in de kou energieprijzen vergelijken, kun je op Sardinië al genieten van het mediterrane klimaat. Perfect weer om de steden te bezoeken. De gemiddelde temperatuur van de korte winter op Sardinië ligt rond de 13 graden. De natste maand is meestal november, maar dan nog is de neerslag meestal minder dan in de rest van Italië en het aantal zonuren ligt dan nog steeds gemiddeld op vijf uur per dag.Plaats een reactie