Hoe veilig is India voor vrouwen?

Deze week was het weer raak in India. Een Deense 51-jarige toeriste is in een toeristenwijk in de stad New-Delhi het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting. Nadat ze de weg vroeg is ze onder bedreiging van een mes door zes mannen verkracht en beroofd. Helaas is dit geen op zichzelf staand incident. Verkrachtingen lijken in India inmiddels volkssport nummer één geworden. Volgens de media zou er in het jaar 2012 iedere 21 minuten een vrouw verkracht worden in India. Studenten, kinderen, lokale vrouwen, toeristen… geen vrouw lijkt meer veilig in India.

Wat mij opvalt is dat je hier in de officiële reisadviezen voor India weinig over leest. Deze vorm van seksueel geweld vormt een serieuze bedreiging voor vrouwen in India. Niet voor niets dat het toerisme door vrouwen de afgelopen jaren al flink afgenomen is.

De vraag is vooral ook wat er mis is met India en met een aantal Indiase mannen. Hoe kan het zo zijn dat zeer gewelddadige groepsverkrachtingen, soms met de dood als gevolg, zoveel voorkomen in dit land? Welke rol speelt de overheid hierin? En hoe kun je je hier als vrouw tegen wapenen? Het lijkt erop dat dat niet mogelijk is. Als vrouw ben je ongeacht je leeftijd of nationaliteit een potentiële prooi voor seksueel gestoorde mannen. Een aanscherping van het huidige reisadvies is volgens mij zeker op z’n plaats. Nu wordt er alleen maar gesproken van een groot aantal meldingen van ontvoeringen en seksueel geweld. Extra waakzaamheid en het vermijden van eenzame plekken in het donker wordt als oplossing vermeld. Wat mij betreft raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrouwen af om alleen of met zijn tweeën te reizen en komt er een duidelijke waarschuwing om groepjes met mannen te mijden. Elk slachtoffer is er één te veel.

Foto (C): Flickr | Lyle VincentPlaats een reactie