Hond of kat mee op vakantie?

Reizen met een huisdier brengt toch net een andere reisvoorbereiding met zich mee dan wanneer je zonder dieren reist. Wat je je vaak wel eerst af moet vragen of je je dier ene plezier doet door hem/haar mee te nemen op vakantie. Want soms is het meer gedoe dan dat een dier er plezier aan beleeft. En vakantie hoort van alles te zijn, behalve stressvol. Als je eenmaal besloten hebt om je hond of kat mee te nemen dan volgt er wel wat reisvoorbereiding. Het begint natuurlijk al met het kijken of er voorwaarden zijn aan het meenemen van een hond of kat naar jouw reisdoel. Moet het dier in quarantaine voorafgaand aan de reis, zijn bepaalde vaccinaties verplicht en mag j een huisdier überhaupt wel meenemen naar jouw vakantiebestemming? Dat zijn de eerste vragen die op je afkomen.

Stap twee is de accommodatie en eventuele overnachtingshotels onderweg: is een huisdier daar welkom en zijn er eventueel extra kosten aan verbonden. Bij kamperen is het zelden een probleem, maar hotels en appartementen zijn niet altijd dol op dieren.

Behalve de accommodatie moet je ook kijken of er voor de reis zelf nog benodigdheden nodig zijn of dat er zaken geregeld dienen te worden. Zo verschilt het beleid van luchtvaartmaatschappijen weleens op het gebied van vervoer van huisdieren en kunnen ook de kosten flink uiteen lopen. Bij sommige maatschappijen mag je honden of katten tot een bepaald gewicht in de cabine meenemen. Dan moet de bench of reistas wel aan bepaalde formaten voldoen.
Reis je per auto dan moet je vooraf kijken wat de verplichtingen zijn ten aanzien van het vervoeren van een dier in alle landen die je doorkruist en waar je naartoe reist. Vaak is het verplicht om ze in een bench te vervoeren die in de veiligheidsgordels vastgezet wordt (kost je een zitplaats). Sommige landen hebben zelfs als eis dat ze in een afgesloten ruimte vervoerd worden (bijvoorbeeld bagagedeel van een stationwagen, afgeschermd door een rek).
Neem voor onderweg altijd voldoende eten mee. Bestel daarom bijvoorbeeld alvast je Royal Canin hondenvoer bij een goedkoper online shop zoals brekz.nl. Zorg ervoor dat je onderweg op tijd stopt voor een plasje en een korte wandeling.

Ga je naar een bosrijk gebied? Houd dan rekening met teken en vlooien. Behandel je dier preventief, maar neem ook middelen mee voor het geval dat je hond of kat last heeft van teken of vlooien.

Wat je nooit moet vergeten mee te nemen is het dierenpaspoort, eventuele medicijnen die je dier voorgeschreven heeft gekregen en eventueel een muilkorf als dat verplicht is op je reisbestemming of onderweg.Plaats een reactie