Is De Telegraaf de nieuwe Fabeltjeskrant?

Over de rol van De Telegraaf als verspreider van nieuws zet ik al jaren mijn vraagtekens. Zo heb ik een keer bijna in mijn broek gepist toen ik zag dat deze ‘krant van wakker Nederland’ een artikel had gepubliceerd op basis van een verhaal dat ik jaren geleden had geschreven over hoeveel procent van de Nederlanders vergeet om reservesleutels van de auto mee te nemen. Hoewel het blogartikel totaal uit mijn duim gezogen was, nam de Telegraaf dit gewoon over zonder verder contact met mij op te nemen. Voor hen was het een feit. Daarmee zijn ze volgens mij de basis van journalistiek gewoon helemaal vergeten: schrijf over feiten! Vandaag bracht mijn vrouw een ander tenenkrommend artikel van De Telegraaf onder mijn aandacht genaamd ‘Ergernissen tijdens wintersport’. Nou, ik zal je eerlijk vertellen: het artikel van de Telegraaf is mijn grootste ergernis als het de wintersport betreft. Ik zal uitleggen waarom.

Laat me maar met de deur in huis vallen. De eerste zin luidt: ‘Nederlanders zijn dol op wintersport; ruim 1 miljoen mensen kiezen voor een wintersportvakantie omdat ze het de perfecte combinatie van sport en vakantie vinden.’. Wat een contradictie binnen één zin. Als ruim een miljoen Nederlanders voor een wintersportvakantie  kiezen omdat ze het de perfecte combinatie van sport en vakantie vinden, dan is de conclusie niet dat Nederlanders dol zijn op wintersport. Als je weet dat er ruim 17 miljoen inwoners in Nederland wonen en daarvan gaat pakweg zo’n zeven procent op wel op wintersport en 93% dus niet, dan mag je die conclusie dus niet trekken. Daarnaast is er nergens onderbouwd dat wintersport een perfecte combinatie van sport en vakantie is (ik weet leukere sporten om tijdens een vakantie te beoefenen) en weet je ook niet of iedereen die op wintersport gaat daar daadwerkelijk plezier aan beleeft. Ik ga ook weleens met het gezin mee naar een skibestemming, maar doe dat puur uit onzelfzuchtige opoffering. Ik ben dus van mening dat een serieuze hoofdredacteur al door de eerste zin van het artikel een dikke vette rode streep had moeten zetten.

Serieuze jeuk krijg ik echter van de zin ‘December is dé tijd van het jaar om een wintersportvakantie te boeken.’ Ik weet niet van welke planeet de schrijver van dit artikel komt, maar op deze planeet is de decembermaand rampzalig om een wintersportvakantie voor het net aangevangen wintersportseizoen te boeken. Hoe ik dat weet? Omdat zowel mijn vrouw als ik de afgelopen weken flink hebben zitten speuren naar een wintersportvakantie in de tweede week van februari of het eerste weekeinde van maart. Daarbij is ons wensenlijstje niet zo groot: in een leuk maar niet te klein skigebied voor beginners, een accommodatie niet te ver van de pistes en een goede prijs/kwaliteitverhouding. Op het moment dat vervolgens booking.com met driesterrenaccommodaties komt voor 600 euro per nacht en zegt dat dat skigebied voor die periode voor 99% volgeboekt is, dan weet je dat dit niet het juiste moment is om te boeken. Als Sunweb op meerdere zoekacties gewoon 0 (nul, zoals in nul) resultaten geeft voor een bepaald gebied, dan denk ik toch serieus dat ik iets eerder had moeten zijn met boeken.

Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat het vooral journalisten waren die een kracht vol mochten schrijven. Dat je ’s morgens een versgedrukte krant op de deurmat vond waar nog echte artikelen in stonden. Naar mijn mening is De Telegraaf getransformeerd tot een soort van knipselkrant waar ingezonden stukjes als feiten gepresenteerd worden. Wat mij betreft pure misleiding van de lezer. Jaren nadat de Fabeltjeskrant is opgehouden als televisieprogramma lijkt deze gereïncarneerd te zijn in de vorm van de online versie van iets wat ik ooit als krant beschouwde.

 



Plaats een reactie