Is dit het moment om je vakantie te boeken?

De reislust is inmiddels bij veel mensen in een winterslaap gesust. Het COVID-19-virus en alle beperkingen daaromheen heeft ertoe geleid dat de plannen voor een volgende vakantie momenteel op een laag pitje staan. Tot gisteren. Het nieuws dat Pfizer een succesvol coronavaccin ontwikkeld heeft dat waarschijnlijk op korte termijn op de markt gebracht kan worden, heeft de hoop doen opleven. Hoop op reizen naar het buitenland zonder bang te hoeven zijn dat een bestemming plotsklaps een negatief reisadvies krijgt vanwege een corona-uitbraak. Het nieuws zorgt ervoor dat er stilaan weer het geloof komt dat we in ieder geval in de zomer van 2021 weer op redelijke schaal op vakantie kunnen gaan. Helemaal zoals voorheen zal het absoluut niet worden. Zelfs als er in december of januari gestart kan worden met het inenten, dan duurt het minstens maanden totdat de kans op besmettingen aanzienlijk gereduceerd is. De verwachting is dat halverwege volgend jaar in ieder geval niet iedere Nederland die dat zou willen gevaccineerd is tegen COVID-19.

Wat wel hoogstwaarschijnlijk is, is dat redelijk wat bestemmingen komende zomer op ‘geel’ kunnen. In eerste instantie zul je moeten denken dat dit vooral Europese bestemmingen zullen zijn. Mogelijk dat er ook wat landen buiten Europa prima te doen zullen zijn, zoals mogelijk de Verenigde Staten dat natuurlijk het eerste vaccin in eigen huis heeft.

Misschien dat dit wel het beste moment is om een vakantie voor volgend jaar te boeken. Het winterzon- en wintersportseizoen zal niet veel mogelijkheden meer opleveren voor een vakantie. De meivakantie zou al wat meer opties kunnen bieden. De echte kansen op een redelijk onbezorgde vakantie liggen waarschijnlijk in de zomervakantie. Onze verwachting is dat er een moment komt dat er een redelijk run op vakanties plaats gaat vinden. Sinds gisteren is de horizon in de crisis zichtbaar geworden. Nu wordt het nog even wachten tot het moment waarop we een goede inschatting kunnen maken hoe ver die horizon nog van ons vandaan ligt.

De prijzen van vakanties, accommodaties en vliegtickets zullen stijgen zodra de boekingen echt op gang komen. Onze verwachting is dat tijdens de kerstvakantie de minst piek in de verkoop van vakanties er aan zit te komen. Daarom is het volgens ons nu het moment om je vakantie te boeken. Kijk wel of er een zekerheid in zit zoals de optie om te mogen annuleren of de dekking van een boeking door middel van een gegarandeerd voucher indien dingen toch tegen zitten.Plaats een reactie