Is over 10 jaar ieder toeristenvisum elektronisch?

Wie regelmatig naar het buitenland reist die zal opgevallen zijn dat er steeds meer landen zijn waar je een elektronisch visum nodig hebt om het betreffende land als toerist binnen te kunnen. Deze zogenaamde e-visa vervangen soms de landingsformulieren die je voor aankomst van een land in moest vullen, vaak al in het vliegtuig. In toenemende mate zijn het ook de ‘echte’ visa, waar je vroeger voor naar een ambassade of consulaat moest gaan, die vervangen worden door een e-visum.

Landen met e-visum

De Verenigde Staten was voorloper op dit gebied. Al in 2008 heeft de VS het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) ingevoerd. Dat is geen echt visum, maar een elektronisch systeem om mensen toegang te geven tot de Verenigde Staten. Het gaat om mensen met een geldig paspoort uit een land waar geen visum voor nodig is en die als toerist voor maximaal 30 dagen aaneengesloten naar de VS reizen.

Na Amerika volgden andere landen. Zonliefhebbers in Europa werden ineens geconfronteerd met een e-visum voor Turkije. Voorheen kon je dit elektronische visum kopen op de luchthaven bij aankomst in Turkije. Nu kan dit alleen nog maar via internet. Omdat betalen alleen maar met creditcard kan, schoten de visumsites als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond waar je in het Nederlands je Turkije e-visum kon bestellen en ook met iDeal (dus gewoon via de bank) kon betalen. Dit is nog steeds big business in Nederland.

Ook andere landen volgden met een elektronisch visum. Visumvrij naar Canada reizen kan sinds een jaar of twee alleen nog maar als je via internet je Electronic Travel Authorization (eTA) hebt geregeld. Voor een bezoek aan India, Kenia, Myanmar, Vietnam en Oman kun of moet je je visum online regelen.

In december vorig jaar volgde Egypte met de mogelijkheid om een e-visum voor Egypte aan te vragen. Dat scheelt je wachttijd bij het visumloket op de luchthaven in Egypte. Ook voor Sri Lanka kun je nu een e-visum aanvragen is dat de populaire Aziatische bestemming Thailand dit jaar volgt met de introductie van een elektronisch visum. Voor Nederlanders is dat slecht nieuws, want die kunnen nu gratis een ‘visa on arrival’ krijgen in Thailand en zullen straks dus moeten gaan betalen voor een e-visum voor Thailand.

Duidelijke trend

De elektronische visa zijn een duidelijke trend die niet meer te stuiten lijkt te zijn. Allerlei soorten visa worden de afgelopen jaren omgezet naar een online variant. Handig voor de reiziger en voor het land waar het visum voor aangevraagd wordt. De reiziger kan vooraf helemaal doorgelicht worden zodat men weet wie men binnenkrijgt. Voor de consument betekent dit geen onnodige gang naar de ambassade of wachten in een rij om eerst een visum te kopen op een luchthaven. Mijn verwachting is dat je over 10 jaar misschien wel de helft van de nu gangbare visa gewoon via internet kunt regelen.Plaats een reactie