Israël weer open voor toeristen

Met ingang van zondag 9 januari zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Israël. Toeristen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van een covid-besmetting kunnen het land weer bezoeken. Sinds het uitbreken van de pandemie in 2020 zijn de grenzen nagenoeg volledig gesloten geweest voor buitenlandse bezoekers.

Dana Gazit, directeur van het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Nederland is opgetogen: “Beter nieuws had 2022 niet kunnen brengen. Israël verwelkomt nu toeristen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn. Naast het garanderen van een veilige ervaring voor zowel de lokale bevolking als toeristen, biedt Israël een breed scala aan gerenoveerde bezienswaardigheden en attracties en nieuwe, diverse restaurants. Maar liefst vijf luchtvaartmaatschappijen voeren directe vluchten uit tussen Nederland en Israël, en eindelijk kunnen allen die zo lang hebben gewacht, beginnen aan hun reis naar Israël.”

De grenzen van Israël zijn sinds maart 2020 grotendeels gesloten geweest voor buitenlanders. De afgelopen maanden was het wel mogelijk voor kleine groepen gevaccineerde toeristen en eerstegraads familieleden van Israëliërs om het land te bezoeken. Vanaf zondag 9 januari zijn de grenzen ook weer geopend voor individuele toeristen.

Israëlisch Minister van Toerisme, Yoel Razvozov: “De terugkeer van gevaccineerde buitenlandse toeristen en het opheffen van de quarantaineverplichting voor gevaccineerde Israëli’s die terugkeren uit het buitenland zijn juiste en rechtvaardige stappen in deze periode. Ik dank mijn collega’s in de regering die begrip hadden voor de benarde situatie van de toeristenindustrie en het met mij eens waren dat de schade groter was dan de voordelen. Het vaccin is het beste antwoord op de epidemie en als zodanig komt het erop aan dat naast COVID-19 een normale, dagelijkse routine mogelijk is voor het gevaccineerde publiek”.

In 2019, voor de pandemie, bezocht een recordaantal toeristen Israël. Meer dan viereneenhalf miljoen toeristen brachten een bezoek aan het land. Bijna 100.000 daarvan waren afkomstig uit Nederland, het hoogste aantal Nederlandse bezoeker ooit. In de bijna twee jaar dat er nauwelijks toerisme mogelijk was, is er veel geïnvesteerd in onderhoud en infrastructuur van de toeristische sector. Zo is er een reeks nieuwe, bijzondere hotels geopend. Daarnaast zijn bestaande toeristische trekpleisters opgeknapt en geüpdatet, klaar om bezocht te worden door reizigers uit de hele wereld.

De Israëlische regering keurde een steunpakket goed dat, voor het eerst sinds het uitbreken van Omicron, speciale hulp aan gidsen omvat voor een bedrag van 25 miljoen Sjekel voor gesubsidieerde rondleidingen voor het publiek, 60 miljoen Sjekel voor organisatoren van inkomend toerisme en een extra 150 miljoen Sjekel voor toeristenhotels.

Minister van Toerisme, Yoel Razvozov: “We hebben een hulppakket van honderden miljoenen Sjekel voor de toeristenindustrie goedgekeurd. Dit is een belangrijke stap in het voordeel van mensen die werkzaam zijn in het toerisme en voor het in stand houden van de essentiële infrastructuur voor toerisme. Op deze manier zal de industrie, die tientallen miljarden Sjekel heeft bijgedragen aan de Israëlische economie, weer actief worden wanneer de grenzen weer opengaan. Toerisme, hotels voor inkomend toerisme en andere bedrijven die dringend hulp nodig hebben”.

De richtlijnen waar buitenlandse bezoekers aan moeten voldoen om het land te kunnen bezoeken zijn te vinden op een speciale website: https://corona.health.gov.il/en/abroad/arriving-foreign-nationals/. Hierop staat in detail uitgewerkt hoe lang er tussen de vaccinaties, booster en/of herstel na besmetting moet zitten om Israël te bezoeken.Plaats een reactie