Je verlaat Samos als gast

De afgelopen week heb ik op het Griekse eiland Samos vertoefd. Daar heb ik het hele eiland rondgereden om foto’s te maken voor mijn Samos website en teksten te schrijven voor Samos in 12 uur en de mooiste dorpjes op Samos. Wat mij het meeste bijgebleven is zijn de bewoners. Zij zorgen ervoor dat je verblijf op Samos aanvoelt als een warm bad. In mijn geval begon dat al bij de ontvangst van de huurauto die ik bij Yes Rent-a-Car gehuurd heb. De eigenaar heet me persoonlijk welkom en legt me van alles uit over de auto en het eiland. Hij geeft me ook een CD met Griekse muziek die ik in de auto af kan spelen als de radio-ontvangst slecht is. Die mag ik later mee nemen naar huis, om na te kunnen genieten van Samos. Vervolgens kom ik aan in hotel Kalidon Panorama. De vriendelijke dame achter de receptie verwelkomt me met ‘Kalispera, welcome to Samos and our hotel. You must be Patrick?’. Wederom dat persoonlijke tintje. Men weet wie je bent. Ook de rest van de week ben ik door de mensen in het hotel bij mijn naam aangesproken. Bij het afscheid voelde het bijna alsof ik mijn familie achterliet.

Hetzelfde geldt voor de Samioten die ik gedurende de week op mijn pad tegenkwam. Obers van plekken waar je gegeten of iets gedronken hebt die je twee dagen later nog herkennen, Grieken die geen woord Engels spreken waar je in kleine dorpen toch kleine gesprekjes hebt door middel van gebaren, of soms gewoon een vriendelijke knik.

Dit is hoe ik Samos ervaren heb de afgelopen week. Uit ervaring weet ik dat het niet overal zo is. Op Samos arriveer je als toerist en je verlaat het eiland als gast. Nu begrijp ik waarom mensen vaak meerdere keren teruggaan naar Samos.Plaats een reactie