Kajakken in de Ardennen

Voor de sportieve toerist zijn de Ardennen een leuke locatie om te vertoeven. Wandelaars, fietsers en mountainbikers komen er bijvoorbeeld goed aan hun trekken. Bovendien zorgen de door kleine riviertjes uitgesleten rotspartijen ook voor het nodige vertier, zoals rotsklimmen en abseilen. En dan natuurlijk nog die kleine riviertjes zelf. Deze zorgen voor een ideale locatie voor diegene die graag activiteiten op het water onderneemt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de tal van mogelijkheden die er zijn om te kajakken.

Niet te veel en niet te weinig
Kajakken kan in de meeste gevallen op veel plaatsen in de Ardennen en ook op veel momenten. Er zijn echter momenten dat het Kajaktoerisme op de meeste locaties stil ligt. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een periode dat er weinig tot geen neerslag is gevallen en de rivieren een te lage waterstand hebben om er doorheen te varen. De kajak zou dan steeds vast komen te liggen op de bedding.
Ook wanneer er net veel neerslag is gevallen, is het niet aan te raden om met een Kajak op stap te gaan in de Ardennen. De normaal rustig ogende riviertjes in de Ardennen veranderen dan in woeste kolkende bergriviertjes die een veilig dagje kajakken verhinderen. Uiteraard gebeurt dit laatste niet vaak en als het gebeurt is het van tijdelijke aard. In droge periodes zullen dan weer nooit alle locaties onbevaarbaar zijn.

Waar?
De meest populaire riviertjes om op de te kajakken zijn de Ourthe en de Ambleve. De Ourthe heeft de langste routes. Kortere routes beginnen bij 8 kilometer,  terwijl de meer ervaren kajakker op de Ourthe wel 21 kilometer kan genieten van stroomversnellingen  en het steeds veranderende blik op de Ardennen. Op de Ambleve zijn de routes rond de 9 a 10 kilometer lang. Naast deze routes waar je zonder begeleiding aan de slag mag, zijn er ook de wat meer uitdagende routes waar je alleen met begeleiding mag komen. Ook andere riviertjes hebben kajakroutes, maar vaak wat korter en minder spectaculair.

De kajakliefhebber zal in ieder geval een aantal leuke dagen kunnen beleven in de Ardennen.Plaats een reactie