Kindermishandeling

Hoever moet je gaan in het meezeulen van kinderen naar musea en andere bezienswaardigheden in den vreemde? Hoeveel kan een kind hebben voordat het gaat jammeren en klagen? Wij hebben de test gedaan. Na het bezoeken van 6 steden tijdens een cruise plakten we nog een paar dagen Rome er aan vast.

De meivakantie is een ideale periode om met de kinderen op vakantie te gaan. Omdat Rome al lang op ons lijstje stond en we voor zowel www.romevoorbeginners.nl als voor www.steden.net/italie/rome nog naar Rome moesten gaan zijn we de afgelopen meivakantie richting de Italiaanse hoofdstad getrokken. Bij een bezoek aan Rome hoort naast de bezienswaardigheden, pasta en ijs natuurlijk ook een bezoek aan Vaticaanstad. Zelfs als je niet religieus ingesteld bent zoals ikzelf is het de moeite waard om dit kleinste land ter wereld te bezoeken. Vaticaanstad ligt in Rome, een combinatie is dus prima te maken.

Om te voorkomen dat we uren in de rij moesten wachten om de Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel te bezoeken en vervolgens stuurloos door dit Rooms-Katholieke bolwerk te wandelen hadden we een rondleiding geboekt. Deze zou drie uur duren, wat naar mijn inschatting zelfs voor de kids nog te doen moest zijn. We hadden helaas de pech dat Luigi, onze gids, erg goed in zijn werk was maar ook erg enthousiast bleef vertellen over alle kunst, ruimtes en objecten die we passeerden. Na vier uur door de massa heen struinen hadden de meiden het echt gehad. We hebben in de Sint Pieter Luigi vriendelijk bedankt voor de goede uitleg en afscheid van de groep genomen. Ik voelde medelijden met de jongste van negen die vooral heel veel grote mensen om zich heen heeft gezien en glimpen op heeft gevangen van dingen waar ze helemaal niets mee heeft. De oudste, een heerlijke puber van dertien, was haar spanningsboog na vijf minuten al kwijt. Iets wat helemaal begrijpelijk is, hoe graag wij ook zouden willen dat ze wat meer interesse zou tonen voor geschiedenis, kunst en cultuur.

Ons advies voor gezinnen met kinderen die het Vaticaan willen bezoeken: doe het niet! Of zorg ervoor dat je maximaal een uurtje of twee doorbrengt in de heilige stad. Vier uur grenst wat ons betreft aan kindermishandeling. Als goedmakertje hebben we de meiden belooft om de dag daarop de dierentuin in Villa Borghese te doen in plaats van het ongetwijfeld indrukwekkende museum in dit grote Roomse park.Plaats een reactie