Koudste zomer in 200 jaar

De reisbranche heeft het in economisch zware tijden ook te verduren. De hulp komt uit onverwachte hoek. Franse meteorologen voorspellen dat we ons in West-Europa op kunnen maken voor de koudste zomer in 200 jaar. Knap dat meteorologen zich aan dergelijke lange termijn verwachtingen durven te wagen, want wetenschappelijk is bewezen dat voorspellingen langer dan tien dagen al minder dan vijftig procent nauwkeurig zijn.

Mochten de Fransen gelijk krijgen dan zijn het vooral Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Portugal en Duitsland die zich op kunnen maken voor een koele en sombere zomer. De maanden juli en augustus zouden weinig goeds hoeven te verwachten wat betreft het zomerweer. Voor augustus zouden er ook nog wat stormen op het programma staan.

De kans op een slechte zomer is statistisch wel iets groter dan anders. Na een langdurige periode met te koel weer, zoals er nu sprake van is in het westen van Europa, duurt het vaak wat langer voordat er langere periodes met stabiel zomerweer aan kunnen breken. Er is zelfs geen garantie dat in landen zoals Nederland en België überhaupt nog een langere periode met aangenaam zomerweer aan komt. Het is niet zo dat het klimaat ergens garant staat voor een x-aantal mooie dagen en dat zolang je die nog niet gehad hebt je ze tegoed houdt voor later in het jaar.

Wie overweegt om naar Frankrijk of Spanje te vluchten om wel van zomers weer te genieten die zou door de mensen van de Franse weerzender Météo wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen. Een vakantie naar de Côte D’Azur of de Spaanse costa’s zou zomaar kunnen betekenen dat het weer niet veel beter is dan in de lage landen.

Wie gevoelig is voor dit soort berichten die kan beter een vakantie boeken richting Turkije, Griekenland of buiten Europa. Het schijnt dat Dubai wel gegarandeerd warm is in juli :-)Plaats een reactie