Kroatië vanaf vandaag EU-land

Vanaf vandaag is Kroatië een volwaardig lidstaat van de Europese Unie. Voor vakantiegangers die naar dit prachtige land reizen betekent dit dat er een paar kleine wijzigingen zijn, maar dat er ook een aantal zaken voorlopig ongewijzigd blijven.

Allereerst is Kroatië nog niet toegetreden tot de landen die onder het Schengen-verdrag vallen. Er is dus (nog) geen sprake van vrij verkeer van personen en dat er nog steeds grenscontroles plaatsvinden. Wel is er vrij verkeer van goederen, waardoor de maximumhoeveelheden accijnsgoederen die je mee mag nemen naar of vanuit Kroatië niet minder beperkt is. Zo mag je nu ineens 10 liter sterke drank per persoon de grens mee over nemen en is ook het meenemen van meerdere slofen sigaretten geen probleem meer.

Vakantiegangers die naar Kroatië gaan kunnen vanaf vandaag meteen mee profiteren van de lagere maximumtarieven voor mobiel bellen binnen de Europese Unie. Een minuut bellen naar Nederland kost nog maar maximaal 24 cent per minuut. Gebeld worden kost je niet meer dan 7 cent per minuut en het sturen van een sms’je 8 cent.Plaats een reactie