Let op als je een reis naar Paaseiland boekt

Als er een bestemming is waar je niet zomaar naartoe reist, dan is dat Paaseiland wel. Deze bijzondere plek behoort tot de meest geïsoleerde plekken ter wereld. Er zijn slechts twee vliegroutes die je naar Aeropuerto Internacional Mataveri brengen: via Santiago de Chile en via Tahiti; het hoofdeiland van Frans-Polynesië. De monopoliepositie die de Chileense luchtvaartmaatschappij Latam heeft zorgt voor krapte in capaciteit en vliegtarieven die relatief hoog liggen. Vooral in het hoogseizoen zitten de meeste vluchten ramvol. Niet voor niets zet men Boeing 787-9 Dreamliners in om de mensen van en naar Paaseiland te vliegen. Het aantal vluchten uitbreiden is lastig. Dat heeft vooral te maken met het ontbreken van uitwijkmogelijkheden van een vliegtuig in het geval van calamiteiten. Dan zijn er maar twee opties: doorvliegen of omkeren.

Wie op zoek gaat naar vliegtickets naar Paaseiland die zal in veel gevallen losse tickets kopen in plaats van een compleet ticket vanaf Nederland (of een buurland) tot op Paaseiland. En daar komt er een valkuil om de hoek kijken. Je zult tijdens je zoektocht ontdekken dat er veel verschillende ticketprijzen gehanteerd worden. Bij de vliegticketvergelijkers vind je vaak de goedkoopste vliegtickets naar Paaseiland. De valkuil zit erin dat de ticketvoorwaarden niet altijd even duidelijk aangegeven staan of als ze wel te vinden zijn, dat ze voor een leek vrijwel onbegrijpbaar zijn. Zo kan het Chileens staatsburgerschap een eis zijn voor het gebruik van een bepaalde ticket. Die boekingsklasse is vaak goedkoper dan voor reizigers zonder een Chileens paspoort. Wie op internet gaat zoeken die zal verhalen lezen over mensen die geweigerd zijn met een geldig ticket of flink moesten bijbetalen, omdat ze als niet-Chileen met een ticket wilden reizen die exclusief voor Chilenen bedoeld zijn. Let ook bij boeken via de officiële Latam-site kun je in deze val trappen.

Goedgekeurde accommodatie

Een ander punt waar je op moet letten is dat je een accommodatie op Paaseiland boekt die bij Sernatur geregistreerd staat. Heb je geen bevestiging van een goedgekeurde accommodatie, dan mag je niet afreizen naar Paaseiland. Een andere optie, die voor toeristen amper van toepassing is, is reizen door middel van een bij de gouverneur afgegeven uitnodigingsbrief door een lokale inwoner.

Toegangsformulier

Voor je vertrekt naar Paaseiland moet je het Entry Authorization Form invullen voor Rapa Nui. Dat kan tegenwoordig alleen nog maar online via deze pagina. Dat kan vanaf en paar weken voor vertrek naar Paaseiland. Doe je dit niet, dan kun je niet naar Paaseiland vliegen. Print de bevestiging uit en neem die mee naar het vliegveld.

Extra controle

Op de luchthaven van Santiago vindt er een extra controle plaats voor wie naar Paaseiland vliegt. Officieel is het een binnenlandse vlucht, beide bestemmingen liggen immers in Chili, maar vlak voor de veiligheidscontrole moet je je wel even melden bij het loket van de PDI. Daar ontvang je na controle van je paspoort een afgestempeld briefje met jouw gegevens voor Paaseiland. Die moet je weer inleveren bij het boarden. Zonder dat briefje mag je niet aan boord.

Maar als je er dan bent: genieten!

Je moet ongeveer 16.000 kilometer vliegen, soms aardig investeren in de vliegtickets en een aantal hindernissen nemen. Maar als je er dan bent, dan waan je je in het paradijs. Wat een geweldige plek is dit. Ik heb de reis afgelopen week mogen maken en ben zwaar onder de indruk teruggekomen.Plaats een reactie