Letland introduceert de euro

Vanaf 1 januari 2014  betaal je ook in Letland met de euro. Deze Baltische staat is daarmee het 18e land in de Europese Unie waar de euro als officieel betaalmiddel ingevoerd wordt. Wie op vakantie gaat naar Letland hoeft dus vanaf volgend jaar geen geld meer te wisselen.

Voor de wisselkantoren in steden zoals Riga betekent de toetreding tot de euro dat een redelijk deel van de toeristen die Riga bezoekt hun diensten niet meer nodig zal hebben. Men zal het vooral nog moeten hebben van bezoekers uit Rusland, uit het nabijgelegen Litouwen en uit het Verenigd Koninkrijk.

Voor Europese toeristen uit de euro-zone betekent het dat ze gewoon euro’s kunnen pinnen vanaf volgend jaar, zonder dat daar extra kosten voor berekend mogen worden. Omdat er geen pinkosten en geen wisselkosten meer zijn voor toeristen uit euro-landen valt een vakantie naar Letland volgend jaar tot enkele procenten goedkoper uit.

Wie nu nog Letse lats bezit die kan deze het beste voor 2014 opmaken of omwisselen. Ga je nog een stedentrip naar Riga maken dit jaar, zorg er dan voor dat je alles opmaakt voordat je huiswaarts keert.

Polen en Litouwen

Op dit moment ziet het er naar uit dat na Letland het de beurt is aan Polen en buurland Litouwen om de euro in te voeren. De voorlopige streefdatum voor de invoering in deze twee landen staat op 1 januari 2015.Plaats een reactie