Leuven de wereldhoofdstad van het bier

Leuven noemt zichzelf de bierhoofdstad van de wereld. Dit leek me wat overdreven maar gaande weg kwam ik erachter dat de stad deze titel met eer kan en mag dragen. Dit niet alleen omdat de grootste brouwerijketen ter wereld is gevestigd in Leuven maar er zijn behoorlijk wat kleine en microbrouwerijen in Leuven en de directe omgeving te vinden.
Natuurlijk is de belangrijkste reden dat Leuven deze naam mag dragen het feit dat AB Inbev gevestigd is op het brouwerijplein in Leuven. Binnen dit megaconcern worden wereldberoemde biermerken zoals Stella Artois, Budweiser en Corona gebrouwen. Ook enkele bekende Nederlandse en Belgische bieren zoals; Jupiler, Leffe, Hoegaarden, Dommelsch en Hertog Jan behoren tot dit concern.

Hetgene wat mij overtuigde was de grote hoeveelheid kleinere brouwerijen die er in de omgeving van Leuven te vinden zijn. De vijf brouwerijen die het meest in het oog springen zijn.

Huisbrouwerij Domus

De huisbrouwerij Domus is te vinden in de Tiensestraat bij de herberg Domus. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat het eigen gebrouwen bier er op perfecte condities gereserveerd kunnen worden. De bieren worden namelijk via een pijp uit de brouwerij rechtstreeks naar het café vervoerd. De brouwerij is geopend in 1985 door de uitbaters van het café. Dit was indertijd vrij uniek want de meeste kleinere brouwerijen sloten in deze periode hun deuren. Er worden drie bieren gebrouwen de Con Domus, de Nosta Domus en een wisselend seizoenbier.
Het is mogelijk om op afspraak een bezoekje te brengen aan de brouwerij.

Hof ten Dormaal

Brouwerij Hof ten Dormaal is een hoevebrouwerij die in 2009 is opgericht door André Janssens. Het Hof den Dormaal is beroemd geworden door hun experimentele bieren zoals; het Wit Goud waarbij een deel van de hop vervangen is door witlof. Deze verassende combinatie heeft geleidt tot een bijzonder biertje dat tegenwoordig op behoorlijk wat plaatsen te koop is. Een ander verassend biertje is Inforno. Dit bier is het eerste bier wat het Hof van Dormaal produceerde nadat ze een grote brand hadden gehad waarbij een deel van de brouwerij verwoest werd. Een deel van het bier dat gered kon worden is gebruikt voor Inferno.

Andere bieren van het Hof ten Dormaal zijn Vossen met den Meyen Hof ten Dormaal – Winter, Amber, Blond en Donker. Daarnaast is er een experiment gaande met verschillende barrel-aged bieren. Hierbij worden van verschillende bieren gerijpt op eiken houten vaten.

leuven-witgoud

Brouwerij de Vlier

Brouwerij de Vlier is in 2008 opgericht door Marc Andries. Na meerdere jaren bij Brasserie La Chouffe en Brouwerij Haacht te hebben gewerkt was het tijd geworden voor een eigen avontuur. De eerste plaats waar dit gebeurde was in Vlierbeek wat de naam van de brouwerij verklaard. Al snel was het pand hier te klein en moest er uitgebreid worden. De huidige brouwerij is te vinden in Holsbeek.
Een van de mooiste bieren die hier gebrouwen wordt is de Brut. Dit blonde bier wordt onder andere met champagnegist gemaakt.

Andere bieren van de Vlier zijn Carrousel, de Vlier X Mas, Ferme Framboos, Gulden Delle, Holsbeek Lentetripel, Kessel 69 en Kessel Blond.

Brouwerij de Kroon

De huidige brouwerij de Kroon werd in 2013 geopend door Freddy Delvaux. De geschiedenis van deze brouwerij start echter al in 1897. Freddy Delvaux is al vele jaren een bekende naam in de bierwereld. Zo heeft hij jarenlang als brouwer bij brouwerij Artois in gewerkt. Later heeft hij op de Universiteit van Leuven een laboratorium voor mouterij en brouwerij opgezet. Hier werden voor verschillende Belgische bieren het gist bewaard. Al deze ervaring nam Freddy dus mee toen hij in 2013 brouwerij de Kroon heropende. Het bekendste bier wat er gebrouwen wordt is Delvaux een blond bier dat bekend staat om zijn bloemige karakter. Andere bieren die bij brouwerij de Kroon gebrouwen worden zijn Super, Kroon en Job.

leuven-delvaux

Brouwerij Nieuwhuys

Brouwerij Nieuwhuys is te vinden in het stadje Hoegaarden dat op de grens met Wallonië ligt. In deze brouwerij worden vijf verschillende biertjes gebrouwen. De bekendste is waarschijnlijk de Alpaïda. Dit bier heeft een diepbruine kleur en heeft een biterre nasmaak. Echte kenners kunnen er tonen van drop in herkennen. Andere bieren die bij brouwerij Nieuwhuys gemaakt worden zijn Alapaïda Cuvée van de generaal, Rosdel en Huardis.

leuen-alpaide

Waar te koop

Het merendeel van de bovenstaande bieren wordt verkocht in de winkel van Leuven Leisure in de Tiensetraat in Leuven.Plaats een reactie