Liever naar Griekenland dan naar Spanje

Dat het toerisme momenteel andere patronen laat zien is geen nieuws. Reisbeperkingen zorgen ervoor dat sommige bestemmingen momenteel helemaal niet in trek zijn voor een vakantie, terwijl andere vakantielanden juist profiteren van de relatief soepele mogelijkheden om daar naartoe te reizen. Een aantal opvallende trendbreuken waren deze zomer duidelijk zichtbaar. Zo was het reizen met de auto relatief populair. Dat ging ten koste van de vliegreizen. Want hoewel he op Schiphol en de andere luchthavens dit zomerseizoen duidelijk drukker is dan vorig jaar, blijft het aantal vliegvakanties nog ver achter op topjaar 2019. Een ander opvallend feit is dat Griekenland deze zomer goed bezocht wordt door Nederlandse toeristen. Het vrij vroege opheffen van het negatieve reisadvies heeft dit enorm gestimuleerd. Terwijl het vasteland van Spanje nog steeds ontraden werd, kon je al wel naar Rhodos, Zakynthos en andere Griekse eilanden vliegen. Kreta en het Griekse vasteland hebben wat langer moeten wachten op het groene licht door de Nederlandse overheid.

Spanje is deze zomer daarentegen juist minder geliefd. De aanhoudende onzekerheid of reizen naar Spanje zonder quarantaine of testen mogelijk was, heeft tot eind juli ervoor gezorgd dat men vaker voor de zekerheid van andere bestemmingen koos. En met name Griekenland heeft daarvan geprofiteerd. Die trend zet zich ook in september nog door. Nederlanders lijken na de matige maanden juli en augustus in eigen land nu op zoek te gaan naar de najaarszon. Die vinden ze vooral in Griekenland en op de Canarische Eilanden. Dit heeft de prijzen naar deze bestemmingen met zo’n 10 tot soms wel 40 procent doen stijgen ten opzichte van de maand juni.

In 2022 weer normaal?

De vraag is wat het zomerseizoen van 2022 zal gaan doen. Zal Griekenland wederom een deel van de toeristen afpakken die anders naar Spanje op vakantie zouden gaan? Veel zal afhangen van hoe de coronapandemie zich de komende maanden ontwikkelt. De kleurcodes op de Europese coronakaart en de reisadviezen van de Nederlandse overheid vormen samen het kompas waar de reisbranche en de vakantieganger zich door zal laten beïnvloeden.Plaats een reactie