Lille nog steeds culturele hoofdstad

Lille heeft zijn benoeming tot culturele hoofdstad van Europa in 2004 erg serieus genomen. In de stad en in de directe omgeving van de stad staan enkele van de mooiste en belangrijkste musea van Frankrijk. In deze musea vindt je niet alleen schilderijen van de grootmeesters van de schilderkunst, maar staan bijvoorbeeld ook beelden van Rodin. Er is hier tevens veel aandacht voor de hedendaagse kunst. In de diverse musea worden met regelmaat grote tentoonstellingen gehouden die bezoekers uit heel de wereld trekken.

In de stad Lille gebeurt echter ook van alles, zo werd er in de laatste maanden van 2012 de expositie FANTASTIC 2012 gehouden. Tijdens deze expositie waren er diverse soorten straatkunst te zien en werd Lille omgetoverd tot een groot openluchtmuseum. Denk hierbij aan compleet met lichtjes versierde straat, een nachtenlange zonsondergang boven een hotel en een op zijn kop staand huis in de wijk Vieux Ville. In het Musée de l’Hospice Comtesse was een grote installatie met opgezette dieren te zien.
In het Palais des Beaux-Arts was de tentoonstelling “Babel” en de tentoonstelling “De Fabels van het VLaamse Landschap in de XVIe Eeuw”. Met dit soort evenementen probeert de stad zijn naam als voormalig cultureel hoofdstad van Europa hoog te houden. Dit alles gebeurt onder de naam Lille3000 wat ieder drie jaar georganiseerd wordt.

Lille cultuurPlaats een reactie