Lindos op Rhodos

Het dorpje Lindos is één van de mooist gelegen dorpen op het Griekse eiland Rhodos. Het pittoreske Lindos dat ook bekend staat als ‘Het Witte Stadje’ is schitterend gelegen aan de baai van Sint Paul en aan de voet van een ruim 100 meter hoge rots waarop de antieke Akropolis al ruim 3,000 jaar over de zee uitkijkt. In de oudheid was Lindos door zijn gunstige ligging aan zee één van de belangrijkste steden op het eiland.

Hoewel het ruim 3,500 inwoners tellende stadje veelal door dagjestoeristen wordt aangedaan is het zeker de moeite waard om hier langer te verblijven en de authentieke sfeer te ervaren. Lindos is een wirwar van geplaveide straatjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen. De witbeschilderde huisjes van Lindos zijn een waar lust voor het oog. Veel van deze huizen zijn voormalige kapiteinshuizen die stammen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. In veel van deze huizen zijn appartementen gemaakt die je kunt huren.
De grootste attractie van Lindos is de akropolis die de samensmelting van verschillende culturen symboliseert. De rots waarop de akropolis staat kun je op twee manieren beklimmen. Je kunt ervoor kiezen de rots te voet te bedwingen, maar wanneer je slecht ter been bent of het te warm is kun je er ook voor kiezen om je op de rug van een ezel naar boven te laten vervoeren. Langs de weg omhoog wordt er veel ambachtelijk handwerk verkocht.

Op de rots zijn vier niveaus met historische bezienswaardigheden. Op het eerste niveau vind je een aantal ondergrondse waterreservoirs uit de Byzantijnse tijd. Op en rots op dit niveau staat een reliëf van een schip. Via een stenen trap klim je naar het tweede niveau waar het Johannieter kasteel op je wacht. Op het derde niveau vind je de stoa uit de Hellenistische tijd en op het hoogste niveau staan de overblijfselen van de tempel van Athena Lindia.Plaats een reactie