Maak je auto vakantieklaar

Veel Nederlanders vertrekken deze weken met de auto op vakantie. Sommigen blijven vrij dicht bij huis terwijl anderen complete roadtrips door Europa of nog verder maken. Het gros gebruikt de auto om een middellange tot lange afstand af te leggen richting de uiteindelijke vakantiebestemming. Landen zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Tsjechië zijn erg populair voor een autovakantie, maar ook Scandinavië, de Balkanlanden en Groot-Brittanië zijn geliefde bestemmingen met de eigen auto. Hoewel iedere vakantieland zijn eigen cultuur, bezienswaardigheden en landschappen heeft, hebben ze op het gebied van een autovakantie één overeenkomst: de auto moet optimaal voorbereid zijn op de reis.

Hieronder vind je een overzicht van wat je zou moeten doen voordat je met je auto op vakantie gaat:

• Kijk of je autoverzekering geldig is voor je reisbestemming. Dit klinkt vrij logisch, maar je zou niet de eerste zijn die met de auto in een land of gebied terecht komt waar de auto niet verzekerd is. Dat is bijvoorbeeld het geval in Kosovo. Daar kun je aan de grens wel een tijdelijke verzekering afsluiten. Op de Groene Kaart staat exact waar je autoverzekering wel en niet geldig is. Voor sommige landen is het verplicht om de Groene Kaart bij je te hebben.
• Controleer de staat van je banden. Zeker op een lange reis is de conditie van je banden essentieel. Zo kun je te maken krijgen met extreme regenval of andere weersomstandigheden die vragen om een goede conditie van je autobanden. Controleer op beschadigingen en of je nog ruim voldoende profiel hebt. Indien je nieuwe banden nodig hebt dan kun je bij Bandenjager voordelig je autobanden bestellen. Dat is vaak goedkoper dan bij je autodealer.
• Kijk of je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. Die verschillen per land. Zo moet er voor sommige bestemmingen een brandblusser aanwezig zijn, moet je als brildrager in bijvoorbeeld Spanje een reservebril bij je hebben en ben je in veel landen verplicht voor iedereen in de auto een reflecterend vestje bij te hebben.
• Schaf voor je vakantie de tolvignetten aan die je onderweg nodig hebt. Dat scheelt je tijd onderweg omdat het dan vaak erg druk is bij de plekken waar ze de tolvignetten verkopen. Voor onder andere Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Kroatië en Slovenië heb je een tolvignet nodig.
• Is je auto toch al bijna toe aan aan beurt? Plan deze dan bij voorkeur in voordat je op vakantie gaat. Dan weet je zeker dat je auto in orde is als je vertrekt. Misschien is het ook handig om je airconditioning een aparte check-up te laten ondergaan.
• Zorg ervoor dat je de meest recente kaarten op je navigatiesysteem hebt staan. Gebruik je navigatie op je telefoon? Dan is het raadzaam om de kaarten offline beschikbaar te maken door ze thuis al te downloaden op je telefoon.
• Neem de reservesleutel van je auto mee en kijk thuis al of deze nog werkt. Moderne autosleutels zijn vaak voorzien van een batterij en als die leeg is, dan werkt de sleutel niet.

Heb je alles geregeld? Dan is mijn laatste tip om vooral uitgerust op pad te gaan en defensief te rijden. Een ongeluk zit immers altijd nog in een klein hoekje!Plaats een reactie