Mayacultuur op Yucatan

Yucatan is een schiereiland in het oosten van Mexico aan de Golf van Mexico, de Yucatan Straat en de Caribische Zee. Tussen het jaar 0 en 900, ten tijde van de Maya’s was het zuiden van Yucatan het dichtstbevolkte gebied ter wereld. Toen in 1511 de eerste Europeanen het schiereiland aandeden en zij aan de inheemse bevolking vroegen hoe het land heette, kregen zij als antwoord “Yuc Atan” wat “Wij begrijpen u niet” betekent. Yucatan staat bol van de belangrijke Mayasteden en –tempels. Tijdens je vakantie in Playa del Carmen of Cancun kun je daarom prachtige restanten van deze oude beschaving bewonderen. De belangrijkste bezienswaardigheden op het schiereiland vind je hieronder.

Chichén Itzá
Ten tijde van de Maya’s was Chichén Itzá één van de belangrijkste steden. In dit immense gebied vind je onder andere de piramide van Kukulcán. Het is een trappiramide met trappen aan vier kanten en een plateau met tempel op de top. De vier trappen bestaan uit 91 treden per stuk, plus het platform als laatste trede. In totaal zijn dat dus 365 treden, evenveel als er dagen in een jaar zijn. Gezien de grootte van het gebied valt het aan te raden een gids mee te nemen.

Cobá
Cobá is naar alle waarschijnlijkheid één van de oudste Maya steden op Yucatan. De stad werd gesticht rond het begin van onze jaartelling en kende zijn hoogtepunt tussen 600-800. Na de komst van de Spanjaarden raakte de stad langzaamaan in de vergetelheid. In 1920 werd de stad weer ontdekt door een groep wetenschappers. Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan deze ruïnes is de 42 meter hoge tempelpiramide die bekend staat onder de naam Castillo.

Xelha
Xelha is een archeologische site in de buurt van de stad Tulum. Ten tijde van de Maya’s was dit één van de belangrijkste havens. Op deze plek zijn veel oude schatten gevonden die te bezichtigen zijn. De plek is ook bekend vanwege het Xel-Ha natuurpark. Dit waterpark ligt in een inham waar zoet- en zoutwater samenkomen. Je kunt hier onder andere zwemmen met dolfijnen.Plaats een reactie