Mechelen met kinderen

Een paar weken gelden mocht ik samen met enkele andere bloggers en journalisten naar Mechelen toe om kennis te maken met Mechelen kinderstad. Door Nathalie van de dienst toerisme Vlaanderen en Elmo van het plaatselijke toeristisch informatie bureau werden we hartelijk ontvangen in Mechelen. Na het inchecken in het hotel kregen we gelijk een rugzak overhandigd met daarin allerlei leuke spulletjes waar kinderen zichzelf mee kunnen vermaken in Mechelen. Daarna werden we meegenomen op een prachtige gegidste wandeling door het compacte centrum van Mechelen. Enthousiast werd er verteld over de verschillende attracties in en om de stad die voor een groot deel speciaal voor kinderen waren aangelegd.

mechelenkinderstad-5

Tijdens de stadswandeling komen we langs enkele prachtige bezienswaardigheden in Mechelen. Zo worden we bijvoorbeeld meegenomen over de Haverwerf, langs de Melaan, door het Groot en het Klein Begijnhof en passeren we de Grote Markt. Onderweg testen één van de speelprikkels en mochten we één van de proeverijtjes uitproberen.

mechelenkinderstad-8

Daarna was het tijd om te gaan lunchen in een restaurant dat het keurmerk “Kindvriendelijk restaurant” heeft. Dit keurmerk is door de stad Mechelen aan meerdere restaurants uitgedeeld. Na de lunch vertrokken we naar Technopolis. Dit schitterende edutainmentcentrum is één van de populairste attracties in België. Door de weeks zijn er voornamelijk scholen in Technopolis te vinden maar in het weekend komen er ook veel gezinnen met kinderen. Technopolis is in meerdere onderdelen opgedeeld, zo is er voor iedere leeftijdsgroep een aparte afdeling te vinden. Het meest memorabele onderdeel van het bezoek aan Technopolis was een benepen fietstochtje op een ijzeren kabel en een contragewicht.

mechelenkinderstad-9

Terug in Mechelen was het tijd geworden voor het diner, wederom in een kindvriendelijk restaurant. Vervolgens nog een mooie avondwandeling gemaakt tot het tijd was om naar het hotel te gaan. De volgende dag brachten we een bezoek aan de Zoo Planckendael. Deze prachtige weids opgezette dierentuin is onderverdeeld in verschillende continenten. Door de grote van de dierentuin heb je behoorlijk wat tijd nodig om alle dieren en continenten te kunnen bezoeken. Wat Planckendael onderscheidt van veel andere dierentuinen is dat je veel dichter bij de dieren kunt komen dan dat je gewend bent. Het is zelfs mogelijk om enkele kleurrijke pagaaitjes met de hand te voeren. Opvallend is het groot aantal speeltoestellen die verdeeld door de dierentuin te vinden zijn.

mechelenkinderstad-12

Eenmaal terug in Mechelen volgde er nog een lunch en het letterlijk hoogtepunt van ons bezoek aan de stad, de beklimming van de Sint-Romboudstoren. Na een forse klim van meer de 500 treden, gelukkig met meerdere rustpunten onderweg, worden we getrakteerd op een schitterend uitzicht over Mechelen. Als je goed keek kon je zelfs het Atomium in Brussel en de kathedraal van Antwerpen zien liggen. Hier hield ons bezoek aan Mechelen op en was het tijd om terug naar huis te gaan. Eén van mijn collega’s maakte een mooi filmpje van ons bezoek aan Mechelen.

mechelenkinderstad-13

Terug thuis kon mij het gevoel niet loslaten: is Mechelen wel de ideale kinderstad. Ik bedoel, dat kinderen graag een bezoek brengen aan Planckenael, het Technopolis of aan het speelgoedmuseum, dat geloof ik wel. Want welk kind vind een dierentuin of een attractie dat speciaal voor kinderen bedoelt is nou niet leuk.
Maar we hebben met enkele volwassenen gedeeltelijk enkele wandelingen door de stad gelopen, gekeken naar de speelprikkels en gegeten in de voor kinderen goedgekeurde restaurants. Niemand heeft echter een kindermenu gegeten, één van de speelprikkels echt uitgeprobeerd of de wandeling uit ogen van een kind beleefd. Hoe vaak is het niet dat ouders helemaal enthousiast zijn over een boek, een stuk speelgoed of een attractie terwijl de kinderen er binnen een paar seconden mee klaar zijn.

 

Er zat dus maar één ding op. Om duidelijk antwoord op mijn vraag te krijgen moest ik Mechelen bezoeken met mijn dochter van zeven. Anderhalve week na de reis naar Mechelen is Aafke een dag vrij van school, dit lijkt mij de ideale gelegenheid om Mechelen eens echt te gaan testen als kinderstad. Na een klein uurtje treinen komen we net voor de middag aan de stad waarna we gelijk één van de kindvriendelijke restaurants opzoeken voor een lunch. We kiezen ervoor om te gaan eten bij Ill Cardinale, aangezien mijn dochter net zo gek is op hamburgers als ik. Ze bestelt de kinderhamburger die hier de toepasselijke naam heeft “Baby Jesus” gekregen. Ik kan je vertellen dit was een overtuigd succes. Zelden meegemaakt dat mijn dochter eerder klaar was dan ik met eten en dit lag echt niet aan de kleinere portie. We kunnen dus stellen dat het Mechelse keurmerk “Kindvriendelijk Restaurant” dus echt opgaat.

mechelenkinderstad-4

Na onze heerlijke lunch besluiten we een deel van één van de twee wandelingen te lopen die we in het rugzakje hadden gevonden. Onderweg komen we algauw één van de speelprikkels tegen.

mechelenkinderstad

Deze immense replica van het Opsinjoorke zorgde voor minstens een kwartier speelplezier. Na wat lichte dwang van mijn kant vervolgden we onze weg en kwamen langs één van de plaatsen waar je een gratis proevertje kunt halen. Ze kreeg een ambachtelijk gemaakt lolly van aardbeienijs met daaromheen witte chocolade. Ikzelf kon de verleiding niet weerstaan en nam een bolletje sinaasappel-rozemarijnijs.
mechelenkinderstad-2

Het is nu echt tijd geworden om onze wandeling af te maken. We gaan naar de IJzeren Leen waar je verschillende dieren moet zoeken op de schitterende historische gevels. Vol enthousiasme werd er een schaap, een uil, een kreeft, meerdere vissen en een dalmatiër gevonden maar ik vraag me af of die laatste er echt bij hoorde. We vervolgen onze weg naar de Melaan waar een speelprikkel te vinden is, de Pianofontein. Deze fontein werkt op de klanken van een piano die uit verschillende speakers te horen is. Mijn dochter was gefascineerd door de verschillende stralen.

We lopen verder richting het begijnhof want daar zou nog een speelprikkel te vinden zijn. Helaas was deze nog niet klaar maar van hieruit startte wel een zoektocht naar de volgende bezienswaardigheid. Dus met een kaart in de hand probeerde de kleine speurneus de weg te vinden naar het Hof van Busleyden. Onderweg nemen we nog wel een kijkje in de prachtige bloementuin van de Abdij van Tongerlo en in het Klein Begijnhof. Eenmaal bij het Hof van Busleyden aangekomen drinken we nog wat en dan is het tijd geworden om terug richting de trein te gaan. Natuurlijk niet zonder onderweg nog wat gratis chocolaatjes op te halen en gebruik te maken van het speciale kindertoilet bij het stadhuis.

mechelenkinderstad-3

Teruglopend naar het station vraag ik aan Aafke wat ze van Mechelen vond. Dit is het letterlijke antwoord dat ze me gaf. “Papa het is hier zo leuk ik zou hier wel op vakantie willen”. Ik kan nu dus zonder enige twijfel zeggen, Mechelen is de perfecte plaats om te bezoeken met kinderen en mag zich met trots kinderstad noemen. Een stad die zoveel heeft geïnvesteerd om gezinnen met kinderen naar zich toe te trekken is uniek. Er is werkelijk over alles nagedacht en het concept is tot in meest kleine details doorgevoerd. Een meerdaags bezoek aan Mechelen zal voor veel kinderen een onvergetelijke tijd zijn.
Wie nu denk dat Mechelen een soort van openbare speeltuin is geworden met overal gillende kinderen heeft het mis want ook voor de grotere kinderen is er in Mechelen meer dan genoeg te beleven.

mechelenkinderstad-14Plaats een reactie