Media maken toerist onzeker

Moet je nou wel of niet naar het buitenland op vakantie gaan? Deze vraag speelt al maandenlang door de hoofden van een vrij grote groep Nederlanders. Op het moment dat de COVID-19-maatregelen stap voor stap teruggedraaid begonnen te worden en het leven meer richting het oude normaal ging, groeide de behoefte om toch een vakantie in het buitenland te gaan vieren. Dit proces is vooral een strijd tussen gevoel en ratio geworden. Enerzijds zijn er miljoenen Nederlanders die graag richting Spanje, Italië of een andere vakantiebestemming willen reizen. Maar anderzijds is er de ratio die hen influistert ‘Is het wel verstandig om naar het buitenland te reizen?’. Het gevolg is dat er vooral vakanties in de buurt geboekt zijn en met terughoudend is om verder weg te reizen. Met de auto diep het zuiden van Europa in of met het vliegtuig naar de Europese zonbestemmingen is iets wat het deze zomer aanzienlijk minder doet dan andere jaren.

Vooral dichtbij

De Nederlander zoekt het nu vooral in de buurt. Vakantie in eigen land is populair, eventueel in de vorm van uitstapjes. Daarnaast zijn landen als België, Frankrijk en Duitsland geliefd deze zomer. Wie het iets verder weg wil zoeken, die reist vooral naar Oostenrijk en Kroatië. Beetje bij beetje lijkt ook Italië weer wat populairder te worden.

Toerist onzeker over Spanje en Portugal

De berichtgevingen in de media hebben redelijk wat Nederlanders onzeker gemaakt wat betreft een mogelijke vakantie in Portugal en Spanje. Op het ene moment wordt geschreven dat je prima naar één van deze twee landen op vakantie kunt gaan, een dag later wordt er geschreven over corona-uitbraken en verplichte mondkapjes. In de regio Catalonië moeten er zelfs mondkapjes op straat, aan het zwembad en op het strand gedragen worden. Het resultaat is dat wie nu nog met de caravan naar de Costa Brava wil vertrekken, enorm in dubio is. Rijden we naar Spanje om daar de hele vakantie met een mondkapje rond te gaan lopen, of blijven we dichter bij. Frankrijk lijkt nu gemakkelijker en je kunt natuurlijk altijd nog proberen een plekje op een Nederlandse camping te vinden.

Wat is verstandig?

Dat de media je geen uitsluitsel geven, mag je ze niet kwalijk nemen. Zij doen niet meer dan het laatste nieuws weergeven. Soms wordt er een opiniestuk geschreven. Het zijn echter de vele lossen berichten die op de weegschaal gelegd wordt. Waar de balans naartoe uitslaat, verschilt van persoon tot persoon. Wij als schrijvende media kunnen die beslissing niet maken. Heel realistisch gezien is jezelf in je huis opsluiten het meest veilige dat je kunt doen. Wij wensen iedereen die nog moet beslissen, en dat zijn er velen, veel wijsheid toe bij hun keuze voor de zomervakantie van 2020.Plaats een reactie