Mensen onderschatten prijs vakantie

Als je aan iemand vraagt wat hun vakantie gekost heeft dan zitten ze er vaak een aardig stuk naast. Meestal is de vakantie duurder dan men ingeschat heeft. Het verschil loopt soms wel op tot tientallen procenten. Dat de kosten voor een vakantie verkeerd ingeschat worden heeft met meerdere oorzaken te maken. Het meest bedrieglijke is dat de meeste mensen vooral uitgaan van de totale reissom van de reis plus accommodatie. Extra kosten worden amper meegerekend. Dat terwijl die vaak hoger zijn dan men inschat. Het hangt hierbij wel van af wat voor soort je viert en hoe dat je het invult met eten en drinken.

All-inclusive vakantie

Uit onderzoek is gebleken dat de totale prijs van een all-inclusivevakantie gemiddeld 15% duurder uitvalt dan men inschat. Men denkt vaak dat er naast de reissom bijna geen extra kosten zijn. Men vergeet dan echter het transport naar de luchthaven, eventueel parkeren en verteer op de luchthaven, zonnebrandscrèmes en andere vakantiebenodigdheden mee te rekenen. Vaak wordt er ook nog wel iets van een excursie gedaan, waar dan extra voor betaald moet worden.

Kampeervakantie

Een kampeervakantie is gemiddeld twintig procent duurder dan men inschat. Men rekent meestal alleen maar stageld en verteer ter plaatse. Men vergeet echter dat kampeerspullen aangeschaft moeten worden of dat er voor bestaande kampeerspullen afschrijving van toepassing is. Als je zelf een caravan hebt kost je dat verzekering, onderhoud en in de meeste gevallen ook stalling. Indien je een privé-auto rijdt dan komen daar ook nog (vaak aanzienlijk) kilometerkosten voor de auto bij.

 Zonvakantie

Bij een zonvakantie waarbij niet alle maaltijden en drankjes inbegrepen zijn wordt de post ‘verteer’ vaak veel te laag ingeschat. Eén, twee of zelfs drie keer per dag buiten de deur eten heeft zijn prijs. Wie aan het zwembad of in de bar ook nog wat drankjes bestelt die ziet de kosten snel oplopen. Ook hier geldt dat bijkomende kosten zoals reizen naar de luchthaven of autokosten vaak niet meegepakt worden of te laag ingeschat worden.

 

Neem de proef maar eens op de som. Wat denkt u dat uw vakantie kost en wat zijn de werkelijk kosten als u het eerlijk narekent?Plaats een reactie