Met de leaseauto op vakantie?

Iets meer dan één op de tien auto’s in Nederland is een auto van de zaak. Hoewel de precieze voorwaarden voor veel mensen verschillend zijn gebruikt bijna iedereen deze auto ook privé. Er zijn ook mensen die met hun leaseauto op vakantie gaan, maar mag dat wel? Kort gezegd: ja dat mag, maar er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Privé meer of minder dan 500 km rijden?

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak hoef je geen bijtelling te betalen voor dit privégebruik. In dit geval is het niet aantrekkelijk om met deze auto op vakantie te gaan, omdat je erg snel boven de kilometergrens van 500 kilometer komt. De bijtelling die je betaalt is 4 of 22 procent over de cataloguswaarde van de auto, afhankelijk van de uitstoot per kilometer. Blijf je wel onder de 500 kilometer? Zorg dan voor een volledig sluitende administratie, voor het geval dat de Belastingdienst komt controleren.

Aftrekken van zakelijke kosten

Kosten die je onderweg maakt mag je declareren bij jouw bedrijf. Denk hierbij aan parkeerkosten, brandstof en tol. Je moet dit wel betalen met de zakelijke pas en vergeet niet de bonnetjes te bewaren. Aan het eind van het jaar moet je verplicht de btw betalen voor het privégebruik van de zakelijke auto. In loondienst moet je eerst toestemming vragen aan jouw werkgever of je met de auto op vakantie mag, hetzelfde geldt voor het declareren van de gemaakte kosten.

Met een huurauto op vakantie

Een auto huren is ook altijd een optie tijdens de vakantie. Je kunt een veel grotere auto kiezen dan je normaal hebt en je kunt in veel gevallen ook nog de auto huren op naam van de zaak. Wel moet je het privégebruik opgeven bij de aangifte. Hierover betaal je dan bijtelling, zolang je de auto gehuurd hebt.

Autoverzekering

Bij het zakelijk afsluiten van een autoverzekering is privégebruik meestal meeverzekerd. Belangrijk is wel om te weten dat deze autoverzekering alleen binnen de EU geldt. Je kunt alles over je autoverzekering lezen op Autoverzekering.nl. Ga je buiten de EU op vakantie, dan is het raadzaam om de dekking van jouw autoverzekering te controleren. Alle voorwaarden zijn tijdens je autoverzekering afsluiten op Autoverzekering.nl duidelijk vermeldt, dus hier kan je goed terecht voor alles over je autoverzekering.Plaats een reactie