Met Emirates of KLM naar Dubai?

In het zomerseizoen heb je twee luchtvaartmaatschappijen waarmee je vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Dubai kunt vliegen: Emirates en KLM. De ene maatschappij is onze nationale trots, de andere is een veelbekroonde maatschappij die enorm aan de weg aan het timmeren is. Maar welke moet je nou nemen? Je moet niets, maar wij hebben wel een duidelijke voorkeur. En dat is Emirates.

Waarom Emirates?

De reden waarom wij tegenwoordig vrijwel alleen nog maar voor Emirates kiezen voor onze vluchten naar Dubai is heel simpel: op het gebied van comfort legt KLM het op alle punten af tegenover Emirates. Zeker als er zoals nu in de zomer alleen maar met de Airbus A-380 gevlogen wordt. Deze megajumbo is stiller, heeft minder last van turbulentie en biedt meer ruimte dan de toestellen van KLM. Daar komt bij dat de stoelen aan boord van de Boeing 777’s waar KLM mee vliegt hun beste tijd wel gehad lijken te hebben. Of het slijtage is of de stoelen zelf, in het Emirates toestel zit je gewoonweg veel beter. Daar komt nog bij dat in de economyklasse je bij Emirates naar schatting zo’n 5 centimeter extra beenruimte hebt. Dat doet veel, zeker op het moment dat de passagier voor je zijn stoelleuning naar achteren gooit. Bij KLM heb je dan echt het gevoel opgesloten te zitten.

Als je via Twitter bij KLM aangeeft dat het comfort te wensen overlaat, dan krijg je netjes een snel antwoord van KLM. Het antwoord is simpel: upgrade maar een comfortclass stoel tegen betaling. Dus eigenlijk zeggen ze dat je maar extra moet betalen om een beetje fatsoenlijk wilt zitten, terwijl dat bij Emirates standaard is. En dan nog zit je in doorgezakte stoelen in een lawaaierig toestel.

Persoonlijk entertainment

KLM was één van de eerste grote luchtvaartmaatschappijen die een persoonlijk entertainmentsysteem aanbood op intercontinentale vluchten. Het systeem dat nu nog gebruikt lijkt nog uit die begintijd te stammen: kleine schermpjes met vrij lage resolutie, weinig contrast en donkere delen van films die onzichtbaar worden als je er niet recht voor zit. Zodra de persoon voor je zijn leuning maar iets kantelt dan wordt film kijken al bijna onmogelijk voor volwassen mannen.

Prijzen

De tarieven van KLM en Emirates ontlopen elkaar niet zo veel. De ene keer is Emirates goedkoper, de andere keer KLM. Wij kiezen er zelfs bij een prijsverschil tot zo’n tweehonderd euro voor om met Emirates te vliegen in plaats van met KLM. In plaats van nog meer geld te proberen besparen door bezuinigingen kan KLM er beter voor zorgen dat ze hun product weer sterk genoeg maken om op basis van kwaliteit de concurrentie aan te gaan.Plaats een reactie