Mexicaanse kauwgom

Wat weinig mensen weten is dat de oorsprong van het tegenwoordig zo populaire product kauwgom terugvoert naar Centraal Amerika, waar onder andere de Maya’s en Azteken al eeuwen geleden kauwden op ‘chicle’. Chicle is een natuurlijke gom die uit verschillende bomen behorende tot het Manilkara geslacht voorkomt. Het wordt op een vergelijkbare manier gewonnen als rubber uit bomen. men maakt zig-zag sleuven in de stam, waar het product langzaam uitdruppelt.

In de jaren zestig van de 19e eeuw begon men chicle uit Mexico te importeren. Oorspronkelijk als een soort vervanger voor rubber, maar als snel begon men het product te gebruiken als basis voor chewing gum. Een merk dat in 1899 op de markt verscheen was “Chiclets”. Deze naam was een directe verwijzing naar de grondstof voor de kauwgom. Oorspronkelijk waren de Chiclets er alleen in pepermuntsmaak, later werden er allerlei fruitsmaken geïntroduceerd. Deze gekleurde kauwgums zijn nog steeds te koop in onder andere Mexico, de Verenigde Staten, Colombia en Venezuela.

Jarenlang is chicle de basis geweest voor de westerse kauwgums. Vooral het Amerikaanse bedrijf Wrigley Company heeft decennia lang veel vrachten chicle uit Mexico ingevoerd. In de jaren zestig van de vorige eeuw begon men een synthetisch soort rubber te gebruiken als grondstof voor kauwgom. De vraag naar chicle nam toen dramatisch af.

Wie in Mexico op vakantie gaat die kan daar nog op chicle gebaseerde kauwgom kopen. Zo zie je op diverse plekken het merk Chicza terug. Dt wordt onder andere op de luchthaven van Cancún verkocht. Deze organische kauwgom is in meerdere smaken verkrijgbaar, waaronder munt en kaneel. Volgens de verpakking is het product 100% biologisch afbreekbaar. Chicza wordt in Chetumal geproduceerd. Zeker een keertje proberen als je in Mexico bent. Houd er wel rekening mee dat de smaak al binnen enkele minuten totaal verdwenen is.Plaats een reactie