Misleidende informatie visum Turkije

De invoering van het elektronische visum voor Nederlanders die Turkije bezoeken is een ware goudmijn voor Nederlandse internetondernemers. Dit omdat je het online kopen van een visum voor Turkije bij de officiële site alleen maar kunt betalen met een credit card of debiet card. Betalen via iDEAL of bankoverschrijving kan niet. Hiermee wordt het voor toeristen die niet in het bezit zijn van een credit card zoals Visa of MasterCard lastig om een visum voor Turkije online te regelen. Nederlandse sites springen hier op in door als tussenpersoon te fungeren. Je kunt via deze sites wel betalen met iDEAL of Mister Cash. Voor deze dienst betaal je echter wel een toeslag bovenop de normale visumkosten. Met gemiddeld 25 euro per visum kost een Turks visum ineens 60% meer dan wanneer je het zelf zou regelen. Dan kost een visum voor Turkije immers 15 Amerikaanse dollars, dit is bij de huidige wisselkoers ongeveer 15 euro.

Aanbieder http://turkije-e-visum.nl/ vermeldt op haar site “scherp geprijsd – een Turks e-visum tegen dezelfde kosten als op de Turkse luchthaven (€25,-)”. Klopt helemaal. Dat is echter het tarief op een Turkse luchthaven. Je bent immers ongeveer 15 euro kwijt als je het zelf regelt en betaalt via https://www.evisa.gov.tr/en/, wat toch een stuk voordeliger is dan een visum op het vliegveld kopen.

Bij www.turkijevisum.nl kost een visum ook € 25,00. Op hun site staat “Wij zijn de goedkoopste aanbieder van geldige Turkse visa!”. Een stelling die niet klopt. Zelf een visum online regelen kost je immers $ 20,-, wat neerkomt op ongeveer 15 euro. De goedkoopste aanbieder is dus de Turkse overheid (mits je het visum online koopt). Er zijn inmiddels ook Nederlandse aanbieders die goedkoper zijn. Enige tijd geleden was deze site nog wel de voordeligste online tussenpersoon in Nederland.

Nog iemand die meldt de goedkoopste aanbieder te zijn is www.visumvoorturkije.nl. Met een tarief van € 22,95 zijn ze wel goedkoper dan de twee aanbieders hierboven. Hun bewering “Bij Visum voor Turkije kunt u vóór vertrek uw visum Turkije aanvragen, voor € 22,95. Daarmee zijn wij echt dé goedkoopste aanbieder van Nederland en België.” klopt echter niet.

Goedkoper dan de twee aanbieders die hierboven vermeld staan is http://www.e-visum-turkije.nl/. Hier kost een visum voor Turkije € 22,50. Op de site is te lezen “Wij zijn de goedkoopste van Nederland!” en dat lijkt wel te kloppen. Hoewel? Op de site van D-Reizen lezen we “De wachttijden voor de visumbalies zijn vaak lang. Daarom raden wij u aan om uw visum voor Turkije al voor vertrek te laten regelen door uw Reisassistent. Dan heeft u daar geen omkijken meer naar en kunt u op de luchthaven zo doorlopen! En u bent ook nog eens 7,50 per persoon goedkoper uit dan op de luchthaven!” Dat zou betekenen dat een visum voor Turkije bij D-Reizen € 17,50 zou moeten kosten (€ 22,50 min € 7,50). Deze prijs wordt op hun site ergens nergens bevestigd.

Foute informatie
Een andere misser die we gevonden hebben op internet is op de site van VisumPlus, wat toch één van de grotere visumbedrijven van Nederland is. Zij melden op www.visumplus.nl/evisa%20faq het volgende:

“Kan ik nog een visum/sticker bij aankomst kopen?
Nee. Met ingang van 10 april 2014 vervalt de mogelijkheid om bij aankomst in Turkije een visum en of visumsticker te kopen, alle reizigers moeten vooraf online een evisa aanvragen! ”

Dit terwijl inmiddels algemeen bekend is dat je tot november een visum ter plaatse kunt kopen voor 25 euro, als je zonder visum landt in Turkije.

Toch een creditcard?
Reis je met 4 personen naar Turkije dan kosten de visa bij een gemiddelde tussenpersoon ongeveer 100 euro. Zelfs regelen had je ongeveer 60 euro gekost. Een besparing van maar liefst veertig euro. Als je weet dat een VISA World Card je bijvoorbeeld € 36,50 euro per jaar kost en je er een gratis Ray Ban zonnebril bij krijgt dan vraag je je af waarom je niet beter een creditcard koopt en je je visum voor Turkije zelf regelt. Heb je meteen een creditcard die je op vakantie als betaalmiddel kunt gebruiken. Een MasterCard Classic kost je via ICS slechts € 17,50 per jaar en biedt je 8% korting op vakanties bij Neckermann Reizen.

Duidelijk is dat iedereen die deze zomer afreist naar Bodrum, Kemer, Side, Antalya of een andere Turkse strandbestemming beter eventjes goed uitzoekt wat nou voordeliger is en of een aanbieder echt de goedkoopste is, als ze dat beweren.5 gedachten over “Misleidende informatie visum Turkije”

 1. Ik heb mijn visa en voor het hele gezin voor 19,50 gehaald via turkijevisa.com. Voordeliger heb ik niet kunnen vinden. Ze hebben een levertijd van uiterlijk 24 uur voor vertrek.

  Beantwoorden
 2. Zelf heb ik geen creditcard. De website visumconsulaat.nl heeft mij geholpen bij het aanvragen van het visum. Ik betaalde hiervoor éénmalig €24,95. Na de aanvraag had ik het visum al binnen een uur binnen. Ik vond het een geweldige service. Ik kan hier namelijk wel met iDeal betalen.

  Beantwoorden
 3. Ik heb vandaag 4 visums aangevraagd met mijn creditcard en er is €78,21 afgeschreven van mijn creditcard, oftewel €19,55 per visum. De dollar is sterk in waarde gestegen en hierdoor zijn de visums in euros duurder geworden.

  Beantwoorden
 4. @Dirk

  heb zelf ook even op de website van de turkse overheid gekeken, moest ook met creditcard betaald worden. Wij hebben zelf geen creditcard, dus heb ik de gok genomen bij e-visum-turkije.nl en ik had mijn visums (3st) binnen 4uur in mijn e-mail. Wel netjes dat ze even van te voren belden omdat ze een typfout in de geboorteplaats hadden gevonden 🙂 nu maar hopen dat alles goed gaat tijdens mijn vakantie!

  Beantwoorden

Plaats een reactie