Mosterd na de maaltijd

Eergisteren lagen er twee corona zelftesten in onze brievenbus. Het betreft de testen die door de overheid verstrekt worden, om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich na de vakantie niet sneller verspreid dan voor de zomervakanties. Want al het gereis deze zomer zou weleens kunnen leiden tot een verhoging van het aantal COVID-19 gevallen. Op zich een prima plan. Want inderdaad, op vakantie bestaat er een grotere kans om met het virus in aanraking te komen dan wanneer je jezelf op zou sluiten in je huis. De kans op het ontstaan van nieuwe varianten van het virus is door de verschillende vakantieactiviteiten natuurlijk ook groter. Om vervelende verrassingen te voorkomen heeft onze overheid bedacht dat iedereen de kans moet hebben om zich te testen voordat ze zich weer in het sociale verkeer, op school en op de werkvloer in Nederland begeven. Gezien de eerdere wendingen tijdens de coronapandemie is dat geen verkeerde strategie. Waar ik echter weinig begrip voor heb is de beroerde uitvoering van dit wapen in de strijd tegen de coronapandemie.

Te laat

Waarom ik vind dat de overheid faalt in de uitvoering? Dat is omdat in ons geval de testen twee weken na onze terugkomst van vakantie pas binnen zijn. Eerder kon niet. Pas op het moment dat je de brief ontvangen hebt om de zelftesten aan te vragen, kon je ze ook daadwerkelijk aanvragen. Die brief kwam pas dagen na terugkomst uit Bordeaux binnen. We hebben meteen de zelftesten aan de hand van de QR-code aangevraagd. En dan afgelopen zaterdag lagen ze in de bus. In de tussentijd hebben we in Nederland een aantal keren boodschappen gedaan, zijn we uit gaan eten en zijn we weer aan het werk gegaan. Vooral onze dochter heeft al het nodige sociale verkeer gehad en is naar de kermis geweest. Zelfs was ik het afgelopen weekend in Zandvoort om samen met 70.000 andere mensen naar de overwinning van Max Verstappen in de Nederlandse Grand Prix te kijken.

Wij zijn alledrie volledig gevaccineerd. Het risico voor ons is dus beperkt. Maar om de kans kleiner te maken dat we toch een coronavirus bij ons dragen en daarmee anderen zouden kunnen besmetten, had het prettig geweest als we de zelftesten al direct bij thuiskomst ter beschikking hadden gehad. Nu voelt het echt als mosterd na de maaltijd en vraag ik mezelf af of het beoogde effect behaald is.

Zelf kopen

Wij hebben onze verantwoording genomen door na thuiskomst zelftesten te kopen in plaats van af te wachten tot de brief binnen zou komen. Voordat we ons weer gingen mengen met andere mensen hebben we onszelf eerst getest. Voor die paar euro wilden wij het niet laten om de kans te beperken dat we zonder het te weten toch anderen zouden kunnen besmetten. Gelukkig kleurden alledrie de tests negatief. De vraag is hoeveel andere mensen dit ook gedaan hebben. Ik verwacht dat de groep die afgewacht heeft tot de tests van de overheid binnen waren, groter is. Als ze ze überhaupt al aangevraagd hebben.Plaats een reactie