Nederlanders blijven in de buurt

Hoewel er naar steeds meer landen gereisd kan worden, lijkt het erop dat Nederlanders vooral in de buurt van het eigen land blijven. Dat blijkt uit data van populaire vakantiesites zoals klimaatinfo.nl, top10bezienswaardigheden.nl en mooistedorpjes.nl. Vooral Nederland zelf blijkt erg in trek te zijn en dan met name de provincies Zeeland en Friesland. Zeer specifiek zijn de Waddeneilanden zeer in trek. Wie daar nu nog een accommodatie wil boeken die zal moeite hebben om nog iets te vinden voor de zomervakantie. De meeste vakantiehuisjes en hotelkamers zijn voor het hoogseizoen volgeboekt. Dat geldt overigens ook voor één van de meest populaire bestemmingen over de grens: de Belgische Ardennen. Wie daar een vakantiewoning zoekt die vindt bijna alleen nog maar halve bouwvallen en dure exclusievere accommodaties.

De reden dat Nederlanders in de buurt blijven is heel eenvoudig: in het geval van een uitbraak van COVID-19 kan men snel naar huis. Daarom zijn de auto, camper en motor de favoriete vervoermiddelen om deze zomer op vakantie te gaan.

Frankrijk

Net als anders ziet het er naar uit dat Frankrijk de nummer 1 buitenlandse bestemming gaat worden. Er is wel een groot verschil met normale jaren: de Nederlanders lijken het vooral in het noorden van Frankrijk te zoeken. Bretagne, Normandië en de Elzas zijn veel bezochte regio’s op de vakantiesites. Met name Normandië lijkt de komende maanden op aardig wat Nederlandse toeristen te mogen rekenen. Men gaat dus vooral voor dichterbij in plaats voor de grootste kans op zomers weer. Want het klimaat van Normandië is niet gunstiger dan dat van Nederland.

Spanje uit de gratie?

Nederlanders die normaal gesproken met de auto naar Spanje reizen, lijken dat nu in veel mindere mate te gaan doen. Vliegvakanties naar de eilanden en de Costa Blanca zijn wel redelijk in trek. Met name Mallorca en Ibiza lijken het toch aardig te gaan doen deze zomer. In het geheel zal Spanje op een flinke daling moeten rekenen wat betreft Nederlandse toeristen.

Duitsland

Nederlanders oriënteren zich op een vakantie in Duitsland, maar lijken nog wat terughoudend met boeken te zijn. Dat is wat uit de boekingsstatistieken blijkt die uit samenwerkingen met reisorganisaties voortkomen. Net over de grens wil men nog wel reizen, zoals Düsseldorf, Münster en de Eifel. Het Zwarte Woud loopt de afgelopen week alweer wat terug qua belangstelling.

Andere landen

De andere Europese bestemmingen moeten het deze zomer doen met aanzienlijk minder Nederlandse toeristen. Tsjechië, Italië en de Scandinavische landen lopen achter op de verwachting. Voor Oostenrijk blijft het even afwachten. Er wordt wel redelijk wat gezocht op Oostenrijkse bestemmingen, maar het boekingsgedrag blijft daarop achter.Plaats een reactie