Neem een e-bike mee op vakantie

De e-bike heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels zijn we zo ver dat ongeveer de helft van de nieuw verkochte fietsen in Nederland met elektrische trapondersteuning zijn. En dat terwijl Nederland overwegend vlak en daardoor goed te doen is met de fiets. Toch zijn al in ons eigen vlakke landje de voordelen van een elektrische fiets duidelijk. Dan kun je je voorstellen hoe dat is zodra je je in heuvelachtige of bergachtige gebieden begeeft. Wie in Nederland nog prima meekan op de normale fiets, die kan op vakantie volop profijt hebben van een zogenaamde e-bike.

Het grote voordeel van een elektrische fiets is dat je onder zwaardere omstandigheden minder kracht nodig hebt. Hellingen zijn dan een stuk eenvoudiger om te doen, hoewel de meest steile hellingen ook met hulp een uitdading kunnen blijven. Een minder goede conditie hoeft je niet te meer te beperken tot waar je wel en niet kunt fietsen. Zo heb ik zelf twee jaar geleden gefietst in Oostenrijk en merkte bij helling-op fietsen al dat dat zwaar was. Wat hulp had ik op dat moment zeker gewaardeerd. Een jaar later heb ik op Bonaire een elektrische fiets gehuurd. Dat Caribische eiland is grotendeels vlak, maar daar is het de vrijwel altijd aanwezige passaat die je de das omdoet. Tegen windkracht 5 in fietsen bij tropische temperaturen van 30 graden of hoger gaat toch een stuk beter met wat hulp van je fiets.

Op basis van deze ervaringen zou ik iedereen die met een camper of caravan Europa gaat verkennen aanraden om een e-bike aan te schaffen voor dit soort vakanties. Je kunt dan meer kilometers maken dan wanneer je alleen op eigen kracht zou fietsen en je hoeft heuvelachtige landschappen niet te vermijden. Opladen van de accu is vaak geen probleem, dus dat is geen reden om geen elektrische fiets aan te schaffen. Een E bike kopen kan tegenwoordig op veel plekken en het aanbod is enorm groot. Kijk vooral naar de capaciteit van de accu. Hoe zwaarder de accu, des te groter je actieradius wordt. Voor de prijs hoef je het niet meer te laten: je vindt de goedkoopste e-bikes al onder de duizend euro. Let bij de aanschaf niet alleen maar prijs, maar ook naar zaken als gewicht, comfort, accucapaciteit en eventuele extra’s.Plaats een reactie