Nieuw park voor mountainbikers in Winterberg

Single trails en trajecten midden in de natuur met veel „flow“, die veel plezier verschaffen. Daar dromen mountainbikers van. In de bergen van de skiliftcarrousel Winterberg komt een uitgebreid net aan mountainbikeroutes. Met een totale afstand van 20 kilometer is het Trailpark Winterberg het grootste van westelijk Duitsland.

In de Angelsaksische landen zijn trailparks al geruime tijd zeer geliefd. Deze trend is nu ook naar Duitsland overgeslagen. De speciaal voor mountainbikers aangelegde kilometers lange trails, zijn afwisselender dan pure crosscountrytrajecten, maar duidelijk gemakkelijker dan de afdalingen in het Bikepark. Er was al een trailcenter in Rabenberg in het Ertsgebergte (Saksen). Nu verheugen de mountainbikers zich op de komst van een eerste park in westelijk Duitsland.

De Vakantiewereld Winterberg profileert zich onder de regio’s in de middelgebergtes, steeds meer als centrum van het sportieve fietsen. Hier ligt het „hart“ van de Bike Arena Sauerland, met honderden kilometers racefiets- en mountainbiketrajecten. Het Bikepark Winterberg biedt in deze regio de sportief georiënteerde rijders mogelijkheden op topniveau. Niet voor niets is de regio benoemd tot steunpunt voor de ontwikkeling van de mountainbikesport in de deelstaat Nordrhein-westfalen.
Maar ook breedtesporters zijn inmiddels overtuigd van het grote aanbod aan interessante klims, uitdagende singletrails en tochten met een totaal aan hoogtemeters die met een rit in de Alpen kunnen concurreren. In dat laatje past het nieuwe Trailpark perfect. Er zijn routes die uitstekend te rijden zijn voor gezinnen, maar er zijn ook trajecten met echt uitdagende klims en spannende afdalingen, routes voor volhouders en trails die veel rijtechniek vereisen. Ook is in het netwerk een oefenparcours opgenomen. Zo kunnen beginners hun vaardigheden verbeteren.

Alle routes zijn speciaal voor mountainbikers uitgezet. De wens van trajecten met “flow” is bepalend: gemakkelijk berijdbare routes, die vloeiend over bergen en door dalen gaan. Daarmee wordt de doelgroep bediend tussen de crosscountryrijder en de “adrenalinejunk”.
,,Dat aanbod ontbrak tot dusver nog op het “Dak van Sauerland”,’’ weet directeur van de Tourist Information Winterberg, Michael Beckmann. De routes in het park zijn goed te berijden met reguliere mountain- en trekkingbikes, en zelf met e-bikes.

Alles wordt zoveel mogelijk aan de natuur overgelaten. De ingrepen in de natuur zijn zo minimaal mogelijk gehouden. De routes gaan over al bestaande bosbouw- en houthakkerspaadjes en voor een deel over voetpaden dwars door het bos, de zogenaamde single trails. Slechts hier en daar heeft een routeontwerper kleine verbeteringen in de bestaande trajecten aangebracht om de afwisseling te vergroten. Bijvoorbeeld extra bochten en slingeringen, of een omleiding over paden met stenen en boomwortels. Ook zijn er speciaal aangelegde passages met houten palen, de zogenaamde “North shore elementen.

Wie zich ondanks dat toch zorgen maakt over vegetatie en dierenwereld, wijst Michael Beckman op de sturende functie van de trails. ,,Doordat wij mensen over vastgelegde routes voeren, houden we mountainbikers er juist van af dwars door andere stukken natuur te fietsen.’’ De routes zijn goed aangegeven met bordjes en de gebruikers krijgen duidelijke kaarten mee.
Op dit moment zijn alle voorbereidingen op het gebied van planning en het aanvragen van vergunning zo goed als klaar. De bouw kan beginnen, zodra de winter voorbij is. De opening moet in oktober plaats vinden.

De bouw van het Trailpark wordt financieel ondersteund door de  Europese Unie in het kader van Doelstelling-2-subsidies, en door de deelstaat Nordrhein-Westfalen. De jury raakte vooral overtuigd van dit project door de koppeling van het aanbod van de Bike Arena Sauerland en het Bikepark in Winterberg door dit nieuwe Trailpark. De totale investeringssom bedraagt rond 270.000 euro. Daarvan komt 170.000 euro van de Doelstelling-2 gelden van de EU.Plaats een reactie