Oad Reizen failliet

De Nederlandse touroperator Oad is failliet. Dat melden diverse media vanmiddag. Op de website van Oad zelf is nu te lezen:
“Helaas hebben wij vandaag moeten besluiten zelf het faillissement van de Oad Groep aan te vragen. Een verschrikkelijk moeilijke beslissing, maar helaas restte ons geen andere mogelijkheid. Er kunnen tot nader order nieuwe boekingen, wijzigingen, annuleringen, e.d. worden aangenomen. De aanbetalingen die vanaf NU worden gedaan, zullen door de curator, als de reis niet wordt uitgevoerd, worden terugbetaald. Voor betalingen die eerder hebben plaatsgevonden, geldt dit niet. Hoe hier verder mee om moet worden gegaan, dient nog nader te worden afgestemd met het SGR.”

Met een omzet van 732 miljoen euro in het jaar 2012 is Oad wat betreft omzet de derde reisonderneming in Nederland. Hoe groot het aantal gedupeerden is, is op dit moment niet te overzien. Gezien de omzet die Oad op jaarbasis maakt en het feit dat Oad 180 touringcars en tientallen reisbureaus heeft, lijkt het erop dat het op zijn minst om duizenden toeristen gaat die hun vakantie nu in het water zien vallen. Zo gaan er traditioneel in de herfstvakantie altijd veel Nederlandse gezinnen via Oad naar Disneyland Parijs. Ook zitten er op dit moment nog veel reizigers in warme landen te genieten van de laatste zomerse weken van het seizoen.

Met het faillissement valt volgens ons een van de mooiste Nederlandse reisbedrijven om. Oad is een echt Nederlands familiebedrijf en kent een historie van maar liefst 85 jaar. Heel wat Nederlandse toeristen hebben via Oad ooit een keer een vakantie gemaakt.

De vraag is ook wat dit faillissement gaat betekenen voor de pot geld die in het Stichting Garantiefonds Reisgelden zit. Er zou door dit faillissement wel eens een flinke aanslag gepleegd kunnen worden op de inhoud van deze crisispot. Mogelijk komt er een doorstart, maar op dit moment lijkt deze mogelijkheid nog niet concreet te zijn.Plaats een reactie