Olifantentochten op vakantie

Met name in landen als Thailand zijn de mooiste jungle tochten op de rug van een olifant te maken. Vaak zijn de verzorgers zeer begaan met de dieren en laten ze zelfs een aantal kunstjes doen. Helaas lieve mensen, is hier heel erg veel leed aan vooraf gegaan voor deze prachtige en zeer intelligente dieren. De dollars zijn in werkelijkheid zoveel meer belangrijk in deze toeristenindustrie dan het welzijn van hét symbool van Thailand, de olifant.

Baby olifanten van een paar jaar oud worden bij hun moeder weggehaald om vervolgens een week opgesloten te worden in een houten kist. Vervolgens raakt de gehele kudde olifanten van slag, omdat deze intelligente dieren leden van de kudde zeer hoog hebben staan. Zij gaan dan ook erg ver in hun zoektocht naar het ‘verdwenen’ jong. Dat omliggende dorpen dan vaak geteisterd worden door kuddes olifanten die zeer agressief overkomen, vind men vreemd. Zij worden hier echter toe gedwongen, omdat ze overstuur zijn door de verdwijning van zo’n jong.

Het weggenomen jonge olifantje zit vervolgens een week opgesloten in een houten kist om zo alle banden met zijn moeder en de kudde te kunnen verbreken. Hierbij wordt het dier geslagen, mishandeld en niet gevoederd. Deze gang van zaken is om het dier mentaal en lichamelijk te breken, waarna de verzorgers het langzaam leert te gehoorzamen voor de toeristenindustrie. Ook worden op deze manier kunstjes geleerd. Helaas hebben we dit allemaal niet door als we ons als een koning of koningin op de rug van deze lieve beesten laten vervoeren.

Daar waar olifanten normaal gesproken zeer intelligent en nieuwsgierig zijn en vaak hun emoties duidelijk laten zien, zijn deze beesten zeer stoïcijns en weten alleen nog te gehoorzamen.

Gelukkig zijn er een aantal goede mensen die zich inzetten voor het welzijn van deze prachtige dieren. Instanties als WFFT waar de Nederlander Edwin Wiek zich al jaren voor inzet is hier een goed voorbeeld van. Als je graag een olifantenweeshuis of opvangcentrum wilt bezoeken doe je er goed aan om vooraf na te gaan over het welzijn van de dieren. Geen enkele organisatie de werkelijk begaan is met olifanten biedt jungle tochten aan. Al deze olifanten uitstapjes laten je zonder dat je het weet meehelpen aan de mishandeling van deze dieren. Het leed MOET gestopt worden. Op de website van Aziatische Tijger lees je meer over de olifanten in Thailand en staat er als “bewijs” een filmpje over de werkwijze van het drillen van zo’n lief wezentje.Plaats een reactie