Op bergwandelvakantie? Met deze thuistrain-tips ga je goed voorbereid op pad!

Wandelen is op elke leeftijd een fijne activiteit, of je nu alleen of in groepsverband op pad gaat. Wandelen in de bergen is natuurlijk prachtig maar het betekent ook een extra uitdaging. Je geniet het meest van je wandelvakantie als je goed voorbereid van start gaat.

Zorg voor je conditie
Een eerste vereiste om een stevige bergwandeling te kunnen maken is een goede conditie. Je hoeft echt niet dagelijks naar de sportschool voor je wandelvakantie maar met regelmatig oefenen thuis kun je je conditie al flink verbeteren. Gebruik daar bijvoorbeeld een loopband, crosstrainer of gewichten voor. Langzaam opbouwen is beter dan forceren. Dus elke dag 10-15 minuten trainen is beter dan één keer in de week een uur. Neem vaker de trap en pak de fiets als het kan. Dat helpt je vanzelf aan een goede basisconditie.

Loopband of crosstrainer?
Wie van hardlopen houdt zal ook met plezier op de loopband stappen. Je kunt je eigen schema instellen, inclusief helling (bijvoorbeeld 5% decline) en de loopband dwingt je om het af te werken. Je traint op een glad loopvlak, dus struikelen over losse stoeptegels is er niet bij. En je hoeft niet in weer en wind naar buiten om aan je conditie te werken.
Met een crosstrainer beweeg je anders. Je gewrichten worden minder belast, en dat maakt de kans op blessures minimaal. Ook voor mensen met overgewicht is het van belang de gewrichten te ontzien. Bovendien gebruik je niet alleen beenspieren maar ook je armen en bovenlichaam. Met een crosstrainer train je dus veelzijdiger.

Extra oefeningen
Wie meer uitdaging wil kan bijvoorbeeld gaan wandelen in mul zand, eventueel met een volle rugzak. Ook fietsen met bepakking in een heuvelachtig gebied is een goede training voor een vakantie in de bergen.

Kleding en schoenen
Zorg behalve voor een goede conditie ook voor goed materiaal. Loop thuis al een paar uur op je bergschoenen. Draag kleding in laagjes zodat je bij veranderlijk weer je kleding kan aanpassen. Wie goed voorbereid is kan zorgeloos genieten van een heerlijke wandelvakantie.Plaats een reactie