Op reis met Inferno

Vandaag komt de lang verwachte verfilming van Dan Browns Inferno uit. Een nieuw hoofdstuk in de avonturen van professor Robert Langdon die eerder al in Parijs en Rome aan de hand van eeuwenoude mysteries een bijzonder geheim ontrafelde. Terwijl hij rondrende in deze steden nam hij zijn publiek mee langs prachtige kunstwerken, oude complotten en mystieke symbolen. Ook deze keer laat Robert Langdon ons niet in de steek. Hij doet maar liefst drie steden aan waar het hart van de gemiddelde kunstliefhebber sneller van gaat kloppen. Florence, Venetië en Istanbul vormen het prachtige decor voor Inferno. Het mooie is dat je al deze filmlocaties kan bezoeken.

Ren met ons mee door deze steden en bezoek alle filmlocaties in deze plaatsen.

Florence

Het boek speelt zich voor het grootste gedeelte af in de prachtig renaissancestad Florence. Robert Langdon leidt je op een speurtocht door de stad waarbij zo’n beetje alle belangrijke bezienswaardigheden worden aangedaan. Het verhaal voor Langdon start bij de Porte Roma net buiten het historische centrum. Vanaf hier vlucht hij de Bobolituinen in.

bobolituinen

Deze prachtige tuinen horen bij het Palazzo Pitti, een van de paleizen van de familie de Medici. In de tuin glipt hij door een poortje de Vasarigang in. Deze gang werd aangelegd zodat de Medicifamilie zich vrij van het ene naar het andere paleis kon bewegen zonder zich tussen het gepeupel op de Ponte Vecchio te hoeven te begeven.

vasari

Het Palazzo Pitti en de Bobolituinen zijn gemakkelijk te bezoeken en zeer de moeite waard als je naar Florence gaat. Voor de Vasarigang zul je meer moeite moeten doen. Deze gang is slechts enkele dagen per jaar te bezichtigen en dan alleen onder strikte begeleiding van een gids.

Langdon komt uit in het Palazzo Vecchio en gaat hier op zoek naar het dodenmasker van Dante. Nog steeds kun je dit masker hier in het paleis bewonderen.

masker

In het paleis is ook de zaal van 500 waar Langdon de beroemde woorden “ Cerca Trova “ aanwijst op het wand vullende schilderij van Vasari.

zaal-van-500

Als je het niet kunt vinden, vraag het dan aan een van de suppoosten. Zij weten precies waar je de woorden op het schilderij kunt zien. Vanuit het Palazzo Vechio rennen Langdon en zijn tegenspeelster Sienna het piazza della Signora op. Op dit plein vindt je een aantal prachtige renaissance beelden. Er staat een kopie van de David van Michelangelo en in de Loggia Dei Lanzi staan diverse mooie beelden waaronder het beeld van Perseus met het hoofd van Medusa. Lang blijft Langdon hier echter niet hangen.

palazzo-vecchio

Vanaf het plein gaat Langdon richting het museum van Dante, Museo casa di Dante. Omdat het museum dicht is rennen ze door naar de Chiesa di Santa Margherita dei Cerchi, of te wel Dantes kerk. Hier ontmoette Dante zijn grote liefde. Nog steeds laten geliefden met een gebroken hart in het kleine kerkje briefjes achter in de manden voor het altaar.

kerk-dante

De zoektocht in Florence eindigt op het plein van Duomo bij het Baptiserium van Johannes. Langdon beschrijft de koperen deuren van de doop kerk en roemt het meer dan bijzondere plafond van de kerk.

baptiserium

Het loont dan ook zeer de moeite om hier binnen te gaan. De beschrijving van Dan Brown uit de mond van Langdon klopt helemaal. Het gehele plafond van de kerk is bezaaid met mozaïeken waarin verschillende verhalen uit de bijbel worden verteld. Een adembenemend en zeer kleurrijk geheel. Vanuit Florence pakt Langdon de trein naar Venetië.

duomo

Venetië

De tweede stad die Robert Langdon aan doet is Venetië. De aanwijzing “ Zoek de verraderlijke doge van Venetië, die paarden het hoofd van de romp scheidde…en de beenderen van de blinde wegrukte.” brengt hem naar het San Marcoplein en de San Marco basiliek.

san-marcoplein

Op het dak staat hier een vierspan paarden die als oorlogsbuit meegenomen zijn na de 4e kruistocht in Constantinopel. Langdon bezoekt de rijk versierde basiliek en denkt dat de paarden onderdeel zijn van de aanwijzing. De basiliek van San Marco is een van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië.

paarden-basiliek

Het is een basiliek gewijd aan de patroonheilige van de stad. Wie wil kan bovenop de basiliek klimmen zodat je de paarden van dichtbij kunt bewonderen. Bovendien heb je vanaf die plaats een mooi uitzicht op het San Marcoplein en het water van de lagune. Langdon zit echter weer mis en vervolgt zijn tocht naar Istanbul.

Istanbul

De ontknoping van het verhaal vindt uiteindelijk plaats in Istanbul. De Doge uit de aanwijzing is de Doge die vroeger in de Hagia Sofia lag begraven. Langdon gaat in deze prachtige oude kathedraal, die ook dienst deed als moskee, op zoek naar de gedenksteen voor deze doge en komt er achter waar het wapen verstopt is. De Hagia Sophia is een van de meest bijzondere gebouwen van Istanbul. Ooit gebouwd als een kerk met prachtige byzantijnse mozaïeken en later gebruikt als moskee. Het mooie is dat je kenmerken van beide religies terugziet in het gebouw.

hagia-sophia

In de Hagia Sophia komt Robert Langdon erachter dat hij helemaal verkeerd zit. Het verzonken paleis is de Basilica Cisterne. Een mysterieus ondergronds waterreservoir waar de slechterik zijn wapen heeft verstopt. De Basilica is een erg bijzondere plaats vlakbij de Hagia Sophia. Midden in het drukke Istanbul ligt onder de grond een enorm complex van hoge zuilen en bogen gevuld met water. Op houten loopplanken kun je tussen de verlichte zuilen door wandelen en onder andere het in het boek ook genoemde hoofd van Medusa zien.

basilica-cisterne

Als Robert Langdon de Basilica uitkomt en wederom iemand moet achtervolgen komt hij door de oude kruidenbazaar. Op en rond deze bazaar is het altijd een gekrioel van mensen op zoek naar koopjes. De kooplieden prijzen luid hun verschillende noten en kruiden aan en heel de bazaar ruikt naar exotische specerijen.

kruidenbazar

Vanaf de bazaar rent Langdon verder naar de Galatabrug om het water op te gaan. De Galata brug verbindt de stad over het water van de Gouden Hoorn. Op de brug staan altijd tientallen mannetjes vissen te vangen die vervolgens in de tentjes onderaan de brug weer in de restaurants en barretjes verkocht worden. Deze tocht langs de Inferno locaties eindig je op het terras onder de bogen van de brug. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de ondergaande zon en het water van de Gouden Hoorn.

galatabrugPlaats een reactie