Opgepast buiten de piste

Het winterseizoen is inmiddels alweer op volle gang. Voor veel mensen betekent dit veel plezier op de latten of snowboard. Toch werd eind december de skiwereld opgeschud met een ernstig ongeluk van Michael Schumacher. De gewezen formule1 rijder kwam tijdens het skiën buiten de piste ten val waarbij hij met zijn hoofd op een rots belandde. Tot op heden is nog niet duidelijk hoe Schumacher na zijn ontwaken uit zijn kunstmatige coma er aan toe zal zijn.

Lawine gevaar
Michael Schumacher was tijdens het skiën maar 8 meter buiten de piste geraakt toen hij ongelukkig ten val kwam. Naast het gevaar dat er buiten de piste objecten als rotsen liggen is ook het risico om bedolven te worden door een lawine aanzienlijk groter. Prins Friso is hier voor een hoop mensen het trieste voorbeeld van.  Op 17 februari 2012 raakte hij samen met een skivriend bedolven onder een lawine. Het ontbrak hem aan persoonlijk beschermingsmateriaal waardoor hij uiteindelijk geruime tijd door de sneeuw bedolven werd. Zijn skivriend had wel bescherming en kan het nog navertellen. Prins Friso is uiteindelijk op 12 augustus 2013 overleden nadat hij ruim anderhalf jaar in coma had gelegen.

Conclusie
 Off-piste skiën brengt zeker extra risico’s met zich mee. Bovengenoemde voorbeelden onderstrepen dat nog maar eens. In principe is het nooit aan te raden om buiten de piste te skiën. Het ligt echter ook wel in de aard van de mens om de risico’s op te zoeken. Wanneer je toch buiten de piste wilt, zorg dan dat je jezelf goed beveiligd met zaken als een lawinepieper en een sneeuwairbag. De skivriend van onze overleden prins had wel een sneeuwairbag waardoor hij relatief bovenop het oppervlakte van de sneeuw bleef. Friso had alleen een pieper.  Ga ook nooit alleen buiten de piste skiën, want in geval van nood kan directe hulp je leven redden.Plaats een reactie