Oplichting in Thailand

Thailand is een prachtige bestemming. Ook deze zomervakantie trekken weer duizenden Nederlandse toeristische bestemmingen richting de tropische stranden van Thailand. Wat zich echter niet iedereen realiseert is dat er tussen de vele vriendelijke mensen die er wonen ook veel schorem zit die erop uit is om je op allerlei manieren op te lichten. In een aantal Nederlandse televisieprogramma’s zijn al wat oplichterspraktijken aan het licht gebracht, zoals het meelokken naar een juwelierswinkel waar je financieel aardig uitgekleed kan worden.

Het ministerie van buitenlandse zaken waarschuwt echter ook voor oplichting met de verhuur van scooters of jetski’s:
“Toeristen op Phuket, Pattaya en Koh Samui moeten oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Daarbij wordt vaak het paspoort of rijbewijs als onderpand ingenomen. Na afloop beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt waarna de documenten pas tegen betaling van excessief hoge bedragen worden teruggegeven. In opkomst is het verschijnsel dat (niet verzekerde) bromfietsen worden verhuurd om dan dezelfde avond weer te worden gestolen door handlangers van de verhuurder; waarna de huurder gedwongen wordt om de nieuwprijs te betalen. Fysieke intimidaties worden daarbij helaas niet geschuwd. Door de Thaise overheid is bepaald dat inname van rijbewijzen of paspoorten onrechtmatig is. Geadviseerd wordt derhalve een kopie van het rijbewijs (of paspoort) te geven, maar niet het originele document.”

Helaas is het vaak lastig in te schatten wie wel en wie niet betrouwbaar is. In zo’n geval is het handig om op de lokale reisleiding terug te vallen in jet geval dat je een pakketreis geboekt hebt. Niet dat het 100% zekerheid biedt, maar als het goed is kunnen ze je wel naar de meer bonafide verhuurders sturen.

(C) foto: Shutterstock.comPlaats een reactie