Parkeren in Zoutelande

Zoutelande is een geweldige badplaats aan de Zeeuwse kust. Samen met de dorpen Westkapelle en Dishoek vormt Zoutelande de Zeeuwse Rivièra. Zelf kom ik al jarenlang geregeld in dit prachtige dorpje. Want Zoutelande heeft een aantal eigenschappen die geweldig zijn voor wie van het strand houdt. Zo behoort het Noordzeestrand van Zoutelande volgend mij tot de mooiste stranden van Nederland. De combinatie van duinen en dijken die je een fantastisch uitzicht bieden op het strand, de Noordzee en het achterland geven Zoutelande een extra dimensie. Daarnaast is Zoutelande niet verpest door lelijke hoge appartementencomplexen, zoals je die bijvoorbeeld in de Zuid-Hollandse badplaatsen Scheveningen, Noordwijk aan Zee en Katwijk aan Zee wel ziet. Het is niet voor niets dat het op de kop van Walcheren gelegen Zoutelande tot de mooiste dorpjes van Zeeland gerekend wordt.

Betaald parkeren ingevoerd

Een andere mooie eigenschap van Zoutelande was dat je hier gratis kon parkeren. Ja, je leest het goed: ‘kon’. Sinds dit jaar heeft de gemeente Veere, waar Zoutelande toe behoort, betaald parkeren ingevoerd in Zoutelande. Dat heeft voor nogal wat ophef gezorgd. Berichtkoppen dat je voor een dagkaart in Zoutelande maar liefst 50 euro kwijt bent, hebben voor de nodige reuring gezorgd. De nuance ontbreekt daar helaas in. Want in werkelijkheid ben je voor een dagkaart op de voor toeristen bedoelde parkeerterreinen 12 tot 14 euro kwijt. En dat is een heel ander bedrag van de vijf tientjes die breeduit in de media uitgemeten is.

Die genoemde 50 euro voor een dagkaart geldt voor de parkeerplekken die vanaf dit jaar eigenlijk uitsluitend bedoeld zijn voor vergunninghouders. Het betreft eigenlijk alle plekken op straat binnen de bebouwde kom van Zoutelande, met uitzondering van de parkeerterreinen voor toeristen. Het tarief van 50 euro is daar meer bedoeld als afschrikmiddel. Het is niet de bedoeling dat je daar als dagtoerist je bolide parkeert. Daarvoor heeft Zoutelande meer dan duizend plekken beschikbaar op de verschillende parkeerterreinen.

Parkeren in Zoutelande

Beter zo?

Misschien is het wel beter zo. Bewoners hebben geen stress vanwege parkeerproblemen en bezoekers hebben een grotere kans op een betaalde parkeerplek, omdat sommige mensen uitwijken naar stranden waar je nog wel gratis kunt parkeren. Die zijn er in Zeeland nog wel te vinden. Het betaald parkeren geldt overigens alleen van 1 maart tot en met 31 oktober tussen 9:00 en 21:00 uur. Wie in de winter naar Zoutelande komt, die kan nog steeds gratis parkeren.

Het zal voor sommigen even wennen zijn dat je hier voortaan betaalt voor een parkeerplek. Aan de andere kant is dit in plaatsen zoals Vlissingen, Domburg, Scheveningen, Zandvoort en zo al heel normaal. En de vraag is of je het daar redt met 12 euro voor een hele dag parkeren en of je dan net zo dicht bij het strand parkeert. Wil je slechts een paar uurtjes naar Zoutelande, dan kun je ook voor de tijd betalen die je parkeert. Dan bedraagt de uurprijs € 2,40.Plaats een reactie