Pas op met je sieraden

Tegenwoordig reizen we steeds vaker naar bestemmingen waar een andere levensstandaard dan de onze heerst. Waar een dak boven het hoofd, educatie, medische verzorging en iedere dag een maaltijd voor het gros van de Nederlanders een vanzelfsprekendheid is, kun je op reis ook te maken krijgen met mensen die het minder goed hebben. Waar armoede heerst, daar neemt de kans op kleine criminaliteit toe. Niet omdat die mensen slechter zijn, maar het vooral slechter hebben dan wij.

Wij toeristen hebben dat niet altijd door. Wij staan niet stil bij het feit dat dure horloges en sieraden op negatieve wijze de aandacht kunnen trekken. Pas wanneer je wilt checken hoe laat het is, kom je erachter dat je horloge is gestolen. Dieven verzinnen steeds meer creatieve manieren om jou van je sieraden te ontdoen. Daar hoef je eigenlijk niet ver voor te reizen. Ook in Europese steden is zakkenrollerij schering en inslag geworden. In steden als Barcelona en Rome komen dagelijks honderden meldingen binnen bij politiebureaus van die toeristen die beroofd zijn van hun waardevolle spullen.

Als je op wat meer exotische bestemmingen komt is het vaak nog meer oppassen. Het verschil tussen arm en rijk kan dan nog groter zijn en vaak val je als toerist ook meer op. Zo maakte ik het in Santo Domingo mee dat een medepassagier op een dagexcursie van zijn gouden ketting beroofd werd op het moment dat hij de bus uitstapte. Het bijzondere van het verhaal is dat het een dikke nepketting betrof. De waarde is in zo’n geval slechts enkele tientjes, maar dat wist de dief in kwestie toen nog niet. Pas daarom op met het openbaar dragen van sieraden en horloges als je op vakantie bent! Als het er al enigszins duur uit ziet dan kan dat als een magneet werken op gauwdieven. Denk hierbij ook aan horloges die duur lijken of aan opvallende zilveren ringen. Als een dief denkt dat het ook maar iets van waarde kan zijn, kan jij het volgende slachtoffer worden.

Is het echt nodig om jouw mooiste sieraden mee te nemen op vakantie en ermee te paraderen door arme buurten? Laat ze lekker thuis, better safe than sorry. Wil je ze toch echt graag meenemen? Draag ze bijvoorbeeld dan alleen ’s avonds als je gaat eten in een sjiek restaurant.Plaats een reactie