Pas op met sigaretten meenemen binnen Europa

Binnen de Europese Unie zou er vrij verkeer van goederen plaats moeten vinden. Voor sommige goederen worden wel wat grenzen gesteld, zoals bij accijnsgoederen zoals sterke drank en sigaretten. Een paar sloffen per persoon zou bij reizen binnen de EU als normaal gezien moeten worden. Toch zijn er douaneambtenaren in sommige Europese landen die er andere gedachtes op nahouden. Regelmatig ontvang ik via de site www.landenportal.nl berichten naar aanleiding van de tekst die ik heb geschreven over het meenemen van sigaretten vanuit Europa of landen buiten Europa. Zo ontvingen we nu weer een verhaal van de Hongaarse douane die hoge boetes oplegde omdat men meer dan 2 pakjes sigaretten per persoon meenam.

Dit is het bericht dat ik ontving:

“Wij hadden 600 sigaretten bij voor 3 personen in dezelfde wagen. De douane vertelde ons dat je 2 pakjes per persoon mocht meenemen. De boete die ons werd opgelegd was 25000 forints (= 90 euro). Dit geld had ik niet cash bij wat me grote problemen heeft opgeleverd, ze hebben ons uiteindelijk verteld dat we te voet langs de snelweg 1km moeten wandelen tot het volgende tankstation om daar geld af te halen. Omdat dit in mijn ogen te gevaarlijk is hebben we uiteindelijk de overige 60 euro kunnen schooien bij vriendelijke Duitsers.

Uiteindelijk in 1 van de vignettenhuisjes 90 euro omgewisseld naar 25000 forints om de boete te betalen. Het voelde aan als corruptie en je werd er totaal niet geholpen.. Vanaf het moment dat we waren aan het aanschuiven tot het moment dat we de boete betaald hadden was er 3 uur voorbij gegaan. Dat dit een EU-land is kan in mijn ogen niet. We hebben altijd gedacht dat 200 sigaretten per persoon legaal was.. De sigaretten inleveren alleen is niet genoeg en de boete met kaart betalen was al helemaal niet mogelijk. Ze moesten en zouden cash geld krijgen.”

Wie sigaretten meeneemt is gewaarschuwd. Sommige douaniers in Europa hanteren een andere standaard en leggen boetes.Plaats een reactie