Pas op met water uit de kraan

In Nederland hebben we het voorrecht om te mogen profiteren van een uitstekend leidingwaternetwerk. Het leidingwater is van hoog niveau en bovendien smaakneutraal. Een gemiddelde Amerikaan zal ons leidingwater om die reden niet vertrouwen, want water uit de kraan hoort naar chloor te ruiken. In Nederland dus niet. Hier is het water uit de kraan echt drinkwater en minstens net zo goed als mineraalwater uit een fles. Er zijn echter veel landen waar het drinken van leidingwater niet is aan te raden.

Bij twijfel niet doen
Vaak kun je wel van tevoren opzoeken of op jouw bestemming water uit de kraan veilig is als drinkwater. Er zijn genoeg bronnen die je kunnen vertellen of het aan te raden is of niet. Mocht je echter twijfelen, doe het dan gewoon niet! Het kan goed zijn dat je in een land bent waar de lokale bevolking gerust water uit de kraan drinkt zonder ziek te worden. Dit betekent niet dat je als toerist ook veilig kunt drinken. Vaak zijn locals gewend aan bepaalde bacteriën waardoor ze voldoende weerstand hebben om het water zonder problemen te nuttigen. Omdat het water uit de Nederlandse kraan zo schoon kun je grif op geven dat je waarschijnlijk flink ziek zult worden wanneer jij je er aan waagt.

IJsklontjes mijden
Ben je in een land waar het warm is en waar je regelmatig wat moet drinken om niet uit te drogen en wat interne verkoeling te krijgen, vraag dan altijd wanneer je op een terras zit om een drankje zonder ijs. De kans is namelijk groot dat de ijsblokjes zijn gemaakt van leidingwater. Het zou toch bijzonder vervelend zijn, mocht je op deze manier ziek worden en gedwongen een paar dagen van je vakantie missen.

Zelf reinigen
Het kan zijn dat je ergens geen gesloten flessen kunt krijgen en dat je toch genoodzaakt bent om water uit de kraan te drinken, of misschien zelfs water uit een put of een riviertje. Dan is het kwestie van je eigen water goed te reinigen alvorens je er aan te wagen. Begin al door het water te zeven en te koken. Hiermee wordt het water al een stuk minder risicovol om te drinken. Zaken als jodiumdruppels en betadine maken het water nog veiliger om te drinken. Dit heeft wel invloed op de smaak van het water en het is dan ook aan de raden om extra smaak toe te voegen in de vorm van siroop of suiker of andere poedertjes die het water een aangename smaak geven.

Let gewoon goed op met leidingwater in het buitenland. Douchen zal nog wel goed gaan, maar bij tanden poetsen al het beste gewoon met water uit een fles nemen. Zoek het gevaar gewoon niet op als het niet nodig is.Plaats een reactie