Pico del Teide

Vulkanen vind je over de hele planeet, maar wist je dat de hoogste vulkaan van Europa geologisch gezien niet eens in Europa ligt? De hoogste vulkaan van Europa vinden we namelijk op de Canarische eilanden. Om specifieker te zijn op het eiland Tenerife. Dit Eiland ligt dichter bij het Afrikaanse continent dan bij die van Europa. Toch is het een stukje Spanje en zeker de moeite van wat meer aandacht waard.

Vulkanisch Park
Pico del Teide ligt in het park ‘El Teide’. Dit is een groot vulkanisch park gesitueerd rond de Pico del Teide, het vulkanische hart van Tenerife. Parque Nacional del Teide, zoals dit nationale park hier wordt genoemd wordt, trekt jaarlijks zo’n 2,8 miljoen bezoekers en is daarmee één van de meest bezochte plaatsen van Tenerife.
Pico del Teide zelf torent 3718 meter boven de zee uit. Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat deze vulkaan een bepalende skymark is voor Tenerife. Zeker in de wintermaanden is vulkaan nog meer aanwezig vanwege de besneeuwde top.

Buitenaards
De meeste parken zijn bekend om hun natuurlijke elementen, maar ‘El Teide’ is een ander park. Hier zie je geen grote bossen en prachtige flora en fauna. De kracht van dit park ligt er in dat dit er allemaal juist niet is. Hier zie je stenen, gestolde lavastromen, kraters en nog veel meer dat je kan linken met vulkanische activiteit en landschappen. Je hebt hier eerder het gevoel dat je op de maan of Mars bent dan op onze eigen planeet.
Gebrek aan flora en fauna klinkt misschien niet zo aanlokkelijk, maar het tegendeel is waar. Naast de verschillende vulkanische elementen hebben ook regen en wind altijd een grote invloed gehad en bijgedragen aan het kale landschap.

Beklimmen
Het hoogste punt waar je als bezoeker van het park kunt komen ligt op 3550 meter. Dit geeft je natuurlijk al een spectaculair uitzicht over el Teide en de rest van het eiland Tenerife, zelfs tot ver in zee. Wil je echter tot de rand van de krater komen, dan heb je een speciale vergunning nodig. Een vergunning die overigens gratis is (informatie uit 2011) en waarmee maximaal 50 mensen gebruik mogen maken van het pad van de kabellift naar de rand van de krater.

Als je op vakantie bent op Tenerife, bezoek dan zeker het indrukwekkende ‘El Teide’ park en de Pico El Teide. Dit is een gebeurtenis die je niet snel zult vergeten.Plaats een reactie